◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Nicolae Titulescu, omagiat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea profesorului universitar, avocatului, omului politic și diplomatului Nicolae Titulescu, într-un moment în care pacea lumii a început să se clatine, miercuri, 16 martie 2022, ora 11, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a vernisat Expoziția temporară ”Nicolae Titulescu – personalitate marcantă a diplomației românești și europene”.
Aceasta a fost realizată cu obiecte din patrimoniul muzeului, organizată și prezentată de muzeograf Monica Cîrstea, care a amintit și principalele aspecte ale vieții și activității marelui diplomat român. Acesta s-a născut la data de 4 martie 1882, la Craiova, unde și-a realizat și studiile primare, gimnaziale și liceale, pe care le-a continuat, timp de 5 ani, la Facultatea de Drept din Paris, unde a obținut o bursă și unde i s-a acordat și doctoratul în Drept, bucurându-se de mare apreciere. A intrat în masonerie. A revenit în România, în anul 1905 și a obținut un post de profesor la Facultatea de Drept din Iași și în anul 1907, la Facultatea de Drept din București.
În 1909, a devenit membru al Partidului Conservator Democrat condus de Take Ionescu.
În 1912 a ajuns deputat și în 1921, delegat al României la Liga Națiunilor de la Geneva.
În anii 1930 – 1931 a fost ales președinte consecutiv al acesteia. În anii 1928-1936, a fost ministru de Externe al României. În 1915, la Ploiești a ținut discursul ”Inima României”, în care a militat pentru Unirea Transilvaniei cu România.
În anul 1935, a fost devenit membru titular al Academiei Române.
Pentru recunoașterea pe plan internațional a unității României, la Paris, împreună cu Take Ionescu, Octavian Goga, Traian Vuia și Constantin Mille, a înființat Comitetul Național Român.
A militat pentru pace și pentru bune relații cu statele vecine.
A fost obligat să plece în exil, stabilindu-se în Elveția și după aceea în Franța.
La data de 17 martie 1941, s-a stins din viață la Cannes, în Franța.
În anul 1992, i s-a îndeplinit dorința, a fost adus în țară și înmormântat la Biserica ”Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului.
Expoziția conține obiecte personale care i-au aparținut lui Nicolae Titulescu: fotografii care îl înfățișează singur, în costum de diplomat sau în grup, caseta pentru țigări, care are inițialele acestuia pe ea, scrisori cu semnătură originală scrise de el sau primite de la diverse personalități, printre care se află și regina Maria a României.
Monica Cîrstea și-a încheiat expozeul despre personalitatea marelui diplomat, profesor și militant pentru pace român cu o afirmație de-a acestuia, care poate constitui un model pentru noi toți, într-un moment dificil pentru istoria omenirii și în care patriotismul românesc devine din ce în ce mai palid: „Viaţa mea a fost o luptă continuă în scopul de a croi pentru România un loc în viaţa lumii, apărându-i, totodată, interesele naţionale”.

Elena Trifan / UZPR Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *