default-logo

ROMÂNIA U21 – CROAȚIA U21 4-1 / Generația de auraș » Un start minunat și o repriză a doua aproape perfectă ne-au adus prima victorie, una uriașă, la Euro 2019!

România U21 s-a impus cu scorul de 4-1 în fața reprezentativei similare a Croației, chiar în debutul la Campionatul European din Italia și San Marino. Un start minunat și o repriză a doua aproape perfectă ne-au adus prima victorie, una uriașă, la Euro U21.

S-au făcut prea multe comparații cu 1994. Trebuie una în premieră. Dumnezeule, cât e de cald! Soarele de iunie prăjește orice la nivel de secunde, ajunge ușor și la respirație și, în același timp, lasă ochii oblici și obosiți. Cu tot cu emoția, vezi greu dacă prima minge, cea șutată de Pușcaș printre picioarele lui Posavec, trece sau nu de linia porții. După fani, e gol. După fotbal, nu. Dar mingea n-a fost departe.

CE START!

Și, imediat, Pușcaș își ia revanșa. Chiar dacă din penalty. Primul VAR din istorie la un meci al României, un VAR venit parcă de nicăieri, un henț al lui Filip Benkovici observat doar de arbitrajul video. Format din englezi. Mulțumim adversarilor de grupă!

Puski finalizează cu un șut în stânga lui Posavec. E minutul 11. Și aproape dublează imediat. Când, de lângă o apărare croată visătoare, se înalță și trimite, plouat, spre 2-0. Mingea e respinsă doar până la Ianis. Care îndeplinește previziunea. Și marchează în fața tatălui său, cel care o făcea cu fix 25 de ani înainte. În SUA.

PREA UȘOR

Cu Brekalo accidentat și ieșit, pare că nu e deloc ziua croaților. Așa cred și ai noștri. Se relaxează repede și, la doar 4 minute, iau gol. Șut de la distanță al lui Vlasici, omul care a bătut-o pe Real Madrid din tricoul lui ȚSKA Moscova. Parcă, parcă prea ușor pentru Radu, care a atins mingea. Și putea s-o scoată. Deja 2-1 și nu e minutul 20!

Ivan, preferat în locul lui Coman, înoată pe teren. Nici Man, dincolo, nu e departe. Se fierbe. Ștefan aleargă cât poate, Băluță e bravissimo, Pașcanu respinge și el la o fază fixă grea. Cel mai aproape de 3-1 sunt Cicâldău și Ivan. Dincolo, croații presează și ei egalarea. Se face, cumva, pauză.

PUTEA FI „DUBLĂ”

Bară! Cum era să dea Ianis și „dublă” azi? Cu Man faultat aproape de careul advers, Ianis execută cu boltă și, cu puțină șansă, refăcea diferența de două goluri. Dar rămânem peste ei. Și parcă avem încrederea aia, încredere pe care n-am avut-o niciodată, că n-o să avem emoții pe final.

Pârjolul scade în minutul 60, soarele se ascunde după dealul mic – au pus muntele cu castel în partea greșită! – și Jakolis, fratele fostului stelist, ne dă primele emoții din repriza a doua. Radu prinde.

MINUNEA DEBUTANTULUI

Băluțăăăăăăăăăăăăăăăă! Dați copy paste „ă”-ului în minte și strigați-l cât puteți voi de tare, că-n ziar nu ocupă. Tudor, debutant azi la U21, omul meciului și până atunci, recuperează în marginea careului mare, e suficient de cerebral încât să dribleze în careu și îl execută puternic, cu sete, pe portar. Incredibil!

Și terminăm meciul, ca niciodată, cu „ole”-uri la final. Și 4-1, gol al nou-intratului Petre în ultimul minut regulamentar. Prima noastră victorie la un Euro, cel mai tare succes de până acum la acest Campionat.
De ce să nu avem și generația de auraș?

5 victorii din 5 meciuri oficiale are Mirel Rădoi la cârma echipei naționale de tineret

CLASAMENT GRUPA C

clasament

CALCULE PENTRU CALIFICAREA ÎN SEMIFINALE

După victoria senzațională cu Croația, echipa lui Mirel Rădoi își poate face calcule pentru a ajunge mai departe în competiție. În semifinale se califică cele trei câștigătoare ale grupelor și cel mai bun loc doi.

CE 2019 mai are însă și o altă miză. Primele 4 echipe se califică la JO Tokio 2020.

Anglia nu este membră a Comitetului Olimpic Internațional (la Olimpiadă participă delegația Marii Britanii), astfel că dacă ajunge în semifinale, va mai fi organizat un play-off între locurile doi care nu prind penultima fază, pentru desemnarea ultimei echipe care ajunge la turneul olimpic de la anul.

  • Dacă Anglia câștigă grupa C și România termină pe locul doi, „tricolorii” își asigură cel puțin un loc în barajul locurilor secunde pentru JO Tokio 2020.
  • Dacă Anglia se califică de pe cel mai bun loc doi, în play-off-ul pentru Olimpiadă vor juca automat locurile secunde din grupele A și B.
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*