default-logo

Cenaclul literar ”Cetatea lui Bucur” își reîncepe activitatea 

După o perioadă grea de restricții pandemice, miercuri, 16 iunie 2021, la Centrul Socio-Cultural ”Mihai Eminescu” din București, Cenaclul literar ”Cetatea lui Bucur” și-a reînceput activitatea cu o manifestare culturală dedicată tradițiilor folclorice și sărbătorilor din această lună: ”Sânziene” și ”Ziua Costumului Popular”.

Activitatea a fost moderată de doamna Elisabeta Iosif, președintele cenaclului, care a prezentat și programul acesteia: Elisabeta Iosif – Însemnele solare și forțele magice din noaptea de Sânziene (prezentare); prof.univ.dr. Ștefan Lucian Mureșanu – Studii, antopologie atitudinală, obiceiuri și tradiții de  Sânziene. Drăgaica (expunere și slide-uri); Elena Armenescu – Sânzienele. Rezonanța plantelor/florilor cu stările sufletești (studiu); Elena Trifan – Costumul popular românesc, originalitate, frumusețe, diversitate (expunere și fotografii).   

Doamna Elisabeta Iosif a prezentat relația dintre Sânziene, Drăgaică și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, legende legate de Sânziene, rolul și simbolistica unor elemente, precum: focul, apa, florile, crucea, chiotele, cântecele, în ritualul Sânzienelor.   

Prof.univ.dr. Lucian Mureșanu a evidențiat importanța fondului tracic în transmiterea de tradiții, datini, obiceiuri, etimologia cuvintelor Sânziene și Drăgaică. A definit Sânzienele ca fiind energii dintr-o altă lume, aducătoare de frumusețe și de bunătate. A făcut cunoscute manifestări ale naturii și pregătiri ale comunității omenești în ritualul Sânzienelor. A prezentat simbolistica elementelor prezente în ritualul Sânzienelor și a  dat o frumoasă definiție florii de Sânziene ca fiind ”pulbere de aur, benefică sănătății ”. 

Medicul-scriitor Elena Armenescu a susținut o expunere  despre terapii alternative, insistând asupra rolului terapeutic al luminii, al culorilor, al plantelor/florilor în menținerea stării de sănătate a organismului uman. A prezentat cărți care au ca subiect terapiile alternative, al căror coautor este.

 A recitat poezii proprii dedicate Sânzienelor și costumului popular.

În cea de-a doua parte a activității Elena Trifan i-a încântat pe cei prezenți cu un film realizat cu fotografii proprii, care prezintă costume populare din întreaga țară și a susținut o comunicare cu titlul ”Costumul popular frumusețe, originalitate, diversitate, perspectivă.”

Membri ai Cenaclului ”Cetatea lui Bucur” și studenți ai Universității Hyperion au luat parte la discuții și au citit poezii proprii. 

 

Elena TRIFAN / UZPR

  

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*