◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Revista UZP, nr. 19/2020. Despre presă, cu profesioniștii presei

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România traversează una dintre cele mai faste perioade ale existenței sale, care este dublată, paradoxal, de provocările pe care i le-a pus în față o eră dificilă, marcată pe de o parte de declinul accentuat al presei „clasice”, iar pe de altă parte de presiunile pe care teribila criză sanitară planetară le-a exercitat asupra tuturor locuitorilor planetei, tuturor structurilor și domeniilor, cu un accent special pe comunicare.
În acest context dificil, nr. 19 al Revistei UZP are în centru o dezbatere axată pe provocările care stau în fața presei, pe felul în care jurnaliștii care alcătuiesc Uniunea s-au adaptat timpurilor și au știut să răspundă, fără să facă rabat de la profesionalism, unor situații inedite, fără precedent. La câteva teme aflate în prim-planul agendei publice din perspectivă profesională au răspuns, în paginile publicației, șefii de filiale ale UZPR din toată țara și din Diaspora, cei dintâi chemați să „țină cârma” acestei nobile profesii într-o epocă ce o supune unor încercări ce îi cutremură fundamentele, de la cel al susținerii valorilor naționale la pilonii pe care trebuie să se sprijine datoria presei către public și interesele sale. În cadrul mesei rotunde „Presa profesionistă se regrupează”, coordonatorii filialelor UZPR, reuniți în Consiliul Național Consultativ al Uniunii, au creionat un tablou general flancat de modalitățile prin care ziariștii profesioniști au reușit să reziste valurilor de dezinformări și manipulări, dificultăților economice și presiunilor de toate felurile, printr-o forță concentrată care a reliefat din nou, dacă mai era nevoie, că presa, în mare parte, este greu de supus, greu de mințit și greu de abătut de pe drumul conduitei.
În paginile publicației care se consolidează cu fiecare ediție ca un nucleu de dezbatere și un peisaj complex și complet al stadiului jurnalismului profesionist din România se regăsesc recentele alegeri pentru conducerea Uniunii, proiecțiile programului noului Consiliu Director, o activitate densă și aplicată în toate filialele din țară și de peste hotare și se resimte, prin intermediul articolelor, acel tip de unitate care se solidifică tot mai mult cu fiecare nouă provocare din exterior. Indiferent de generații, de maniera de exprimare, de tipul publicațiilor, de platforma de pe care se transmite mesajul jurnalistic, la baza profesiei stau aceleași valori care au făcut din UZPR cea mai mare și mai veche organizație de breaslă din țară.
Revista UZP nr. 19 marchează aparițiile editoriale ale Editurii UZP, se oprește asupra activității jurnaliștilor români care activează în comunitățile de români din Spania, Italia, sau de peste Ocean, descrie, ilustrează, evaluează, dă de veste, ia atitudine. Este o publicație care se adresează publicului larg la standardele cele mai înalte ale exprimării profesionale, fiind accesibilă și relevantă deopotrivă.
Revista UZP, una dintre foarte puținele publicații care abordează ritmul profesional al jurnalismului, este un demers care merge mai departe constant cu valorile profesionale pe care le reflectă.

Roxana Istudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *