◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.05.2024

A fost lansată revista „Timpul Ploiești – Artă și comunicare”, nr. 1 – de debut – 2021

Joi, 16 decembrie 2021, la Ploiești, a fost lansat numărul de debut al revistei de educație culturală „Timpul Ploiești – Artă și comunicare”, ramură a revistei „Timpul” Iași.

Invitați speciali au fost Florin Manole, vicepreședintele Asociației Culturale „24PHarte”, și Mihai Vacariu, manager general al revistei „Timpul”.

Apariția acesteia este rezultatul unei înlănțuiri de inițiative reușite, apărute în cadrul „Cabinetului de Psihologie – Ema Petrescu”, care, în iulie 2020, a înființat „Grupul Artă și Comunicare”, „[…] pentru adolescenți și adulți, destinat celor care iubesc arta ca formă de împărtășire a experiențelor umane, de comunicare a emoțiilor și a ideilor care pot genera o îmbogățire a personalității”, după cum afirmă Ema Petrescu. Acesta s-a transformat în Cenaclul „Timpul – Artă și comunicare” care a aderat la Portatul „Timpul” Iași. După o scurtă experiență online, revista „Timpul Ploiești – Artă și Comunicare” a luat ființă pe suport de hârtie, cu un conținut și o grafică foarte reușite.

Revista este creația unui colectiv de redacție tânăr, talentat și entuziast, dornic să încurajeze și să promoveze talentele și să contribuie la îmbunătățirea condiției umane prin artă: manager general Ema Petrescu, redactor-șef Ana Lucreția Nedelcu și a unor contributori permanenți de vârste diferite: Ionel Sima, Emilia Luchian, Iulia Dragomir, Laura Isabelle Avramescu, Maria Bem. Coperta revistei este creație a artistului plastic Valter Paraschivescu.

Activitata de lansare a început printr-o expunere susținută de psihologul scriitor Ema Petrescu despre rolul terapiei prin artă în viața individului și a comunității.

Ana Lucreția Nedelcu a făcut o pezentare a revistei care conține o selecție a articolelor anterioare publicate online, structurate în  șapte capitole: „Cronică de eveniment”, „Educație”, „Interviu”, „Istorie”, „Invitat”, „Laboratorul de creație literară”, „Eminescu, ziaristul”, „Ghicitori”. Articolele au fost semnate de membri ai  Cenaclului „Timpul Ploiești –  Artă și Comunicare”: Ema Petrescu, Ana Nedelcu, Laura Isabelle Avramescu, Ionel Sima, Maria Bem.

Revista începe cu editorialul semnat de Ana Lucreția Nedelcu, „O pasăre pe aripile timpului” și prezentarea cărții „Iubiri printre stele”, autor Ema Petrescu.

În cadrul cronicilor eveniment, Ema Petrescu a prezentat felul în care a apărut revista și activități din cadrul Grupului Artă și Comunicare, Ana Nedelcu – o manifestare culturală din cadrul Proiectului Cultural Național „In memoriam Ioan Grigorescu”, „Centenarul Piazzolla 2021”. Rubrica „Educație”, realizată de Ana Nedelcu a cuprins articolul „Copiii – protagoniști în cadrul Cenaclului literar «I.L. Caragiale»”, rezultat al unei colaborări între Filarmonica Ploiești, Cenaclul „I.L. Caragiale”, Grupul DADA Media.

Interviurile îi au ca protagoniști, în calitate de interviatori, pe Ana Nedelcu și Ema Petrescu și în calitate de intervievați pe Emilia Iancu, director al Muzeului de Șiințele Umane din Ploiești, Ana Șerban și Mihu Daniel, muzeografi, sculptorul Florin Manole.

Aspecte inedite din istoria Antichității au fost prezentate de prof. Emilia Luchian.

Revista a depășit granițele Ploieștiului, avându-l ca invitat în paginile ei pe scriitorul bănățean Sorin Smărăndescu.  Laboratorul de creație a fost susținut de poeții: Ana Nedelcu, Ionel Sima, Laura Isabelle Avramescu, Emilia Luchian, Iulia Dragomir, Maria Bem.

Ne-a bucurat faptul că o parte din articolele publicate în revistă au fost create în cadrul Proiectului Cultural Național „In memoriam Ioan Grigorescu”, inițiat de Filiala Prahova a UZPR.

Pe coperta a III-a au fost reproduse citate din volumul „Eminescu, ziaristul” – un proiect cultural de Nicolae Ioniță; cu participarea a 94 de artiști ilustratori din 93 de țări; album apărut sub egida UZPR – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România; editura Karta Graphic, 2016.

Pe coperta a IV-a au fost publicate ghicitori, creații ale poetei Ema Petrescu. Autorii au citit din propriile creații cuprinse în revistă.

Aprecieri la adresa revistei au făcut Florin Manole, Elena Trifan, Mihai Vacariu. Cu toții și-au exprimat bucuria că Ploieștiul mai are încă o revistă pe suport de hârtie, alături de revistele „Atitudini” și „Atitudini vechi și noi” și le-au felicitat pe tinerele poete inițiatoare.

Revista va fi distribuită la chioșcurile de ziare din Ploiești și din județul Prahova și va avea ca bonus cartea Emei Petrescu, „Iubiri printre stele”.

Elena TRIFAN / UZPR Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *