◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Eminescu în peisajul cultural românesc, la 170 de ani de la naștere, Casa Corpului Didactic Prahova 

Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, la Casa Corpului Didactic Prahova, sub genericul ”Eminescu în peisajul cultural românesc, la 170 de ani de la naștere,”  s-a desfășurat cea de-a III-a ediție a Salonului literar ”Artă prin Educație”, organizat în parteneriat între Casa Corpului Didactic Prahova, reprezentată prin director Mariana Cazacu, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, reprezentat de inspector  școlar general Constantin Pisău, L.T.A.S. ”Victor Slăvescu” Ploiești,  reprezentat de director prof. Nicoleta Sevastian și Laura Opariuc, Editura ”Amurg Sentimental”, reprezentată de scriitorul Ion Machidon, Asociația ”Centrul de Învățământ,  Arta de a Făuri Omul” – Ploiești, reprezentată prin președinte Gabriela Dobre.

Fiind concepută ca o corelație între arte, între persoane cu vârste și statut diferit, între românii de pe o parte și de cealaltă a Prutului, uniți de profunde sentimente patriotice, manifestate îndeosebi prin dragostea față de limba și literatura română și principalul ei reprezentant Mihai Eminescu, festivitatea s-a bucurat de participarea unui număr impresionant de  profesori, poeți, prozatori, compozitori, soliști vocali și instrumentiști, jurnaliști, elevi  din România și din Republica Moldova: compozitoarea și poeta Olga Trudov-Martin de la Colegiul Pedagogic ”Alexei Mateevici” – Chișinău; jurnalistul, publicistul și artistul – fotograf Andrei Viziru de la Compania de Stat Teleradio – Moldova; flautistul Nicolae Maxim și percuționista Ilinca Lorentz – Filarmonica ”George Enescu” – București; profesor Octavia Crăciun – Școala de Muzică ”Cristea Zalu”, din cadrul Asociației Culturale ”Bucuriile Muzicii”; prof. colonel (r) Marius Crucianu de la Casa de Cultură Cornetu – Ilfov; poetul Dumitru K. Negoiță, actorii Irina Luana Stan de la Teatrul ”Podul” București și Niculae Drăgulin de la Teatrul ”Ancuța” din Ploiești; prof. Laura Opariuc de la L.T.A.S. ”Victor Slăvescu” din Ploiești; prof. Mihai Istudor – Vălenii-de-Munte, elevi.

Invitată specială a fost solista de muzică populară Georgeta Vasile Măsură din Giurgiu. Festivitatea  a fost moderată de poeta Gabriela Alef Dobre și a început cu vernisajul mai multor expoziții de pictură, aparținând pictorului, profesorului, muzicianului  Alexandru Ionescu, cât și artiștilor în devenire, elevii:  Bianca Cicic din București; Iuliana Acasandrei, Ioana Jaravete, Bianca Penciu, Ruxandra Iulia Cristache de la L.T.A.S. ”Victor Slăvescu” din Ploiești.

 Eleva Bianca Cicic a recitat poezia proprie ”Suflet pierdut.”

Nicolae Maxim și-a încântat auditorii cu un recital de muzică interpretată la flaut, presărat cu exprimarea de gânduri de dragoste și de admirație față de esența și frumusețea limbii române, cât și cu recitarea de versuri eminesciene. Profesor Octavia Crăciun și-a exprimat bucuria de a participa pentru a treia oară la Salonul literar al cărui scop este ”de a dezolta creativitatea elevilor și a cadrelor didactice, formarea de caractere, capacități, deprinderi și aptitudini privind dezvoltarea personalități omului.”

Profesor Laura Opariuc de la L.T.A.S ”Victor Slăvescu” a evocat personalitatea lui Mihai Eminescu prin intermediul amintirilor din anii studenției petrecuți la Iași, cât și al prezentărilor făcute de Teodor Ștefanelli.  Le-a adresat celor prezenți îndemnul de a studia proza lui Mihai Eminescu. Solista Georgeta Vasile Măsură a interpretat cântece pe versuri eminesciene.

Elevii Tudor Andrei, Daria Adam, Cristian Davidoiu, Ioana Jaravete de la L.T.A.S. ”Victor Slăvescu” au recitat versuri dedicate lui Mihai Eminescu de către poeți contemporani, printre care se află și profesoara lor de limba română Laura Opariuc. Elevul Dobre Ioan Georgian Mihai de la Școala ”Radu Stanian” a recitat versuri eminesciene.

Poezie și muzică s-au împletit din nou și profesor colonel Marius Crucianu a recitat poezii scrise de Mihai Eminescu și a interpretat vocal și la chitară, singur sau împreună cu solista Georgeta Vasile Măsură și profesor Octavia Crăciun cântece pe versuri eminesciene: „Sara pe deal”, ”Mai un singur dor” etc.

Poeta Veronica Pîrlea Conovall de la Chișinău a lansat volumul de poezii ”Dialog în vis.”

A mulțumit Editurii Amurg Sentimental și îndeosebi domnului Ion Machidon, deoarece i-a tipărit cartea cu banii editurii și i-a acordat Marele Premiu la Concursul de Creație Literară ”Vara visurilor mele.” A vorbit cu mult patos despre dragostea ei față de poporul român și față de limba română, afirmând că ”Eminescu este al nostru, noi suntem un arbore genealogic rămas pe pământul dintre Nistru și Tisa și care nu poate fi rupt.”A recitat poezii de dragoste și patriotice din propriul volum, printre care s-a aflat și o poezie dedicată lui Mihai Eminescu.

Le-a adresat tinerilor prezenți îndemnul de a nu părăsi țara, ci de a rămâne aici asemenea lui Delavrancea, lui Eminescu și lui Alecsandri.

Olga Trudov Martin a interpretat vocal și la orgă cântece patriotice, romanțe, dedicații.

Poetul Dumitru K Negoiță a apreciat activitatea scriitorului Ion Machidon și a venit la sărbătoare împreună cu eleva Ioana Maria Vârlan, care a recitat versuri proprii dedicate lui Mihai Eminescu și mentorului literar Ion Machidon. Poeta Andreea Cristea și-a exprimat aprecierea față de activitatea Salonului literar și a recitat poezia patriotică ”Bocet pentru Gheorghe,” creație personală.

Jurnalistul, publicistul și artistul – fotograf Andrei Viziru de la Chișinău a adus cu sine două cărți proprii de publicistică, una prefațată de Grigore Vieru și una de Mihai Cimpoi, a vernisat la Casa Corpului Didactic Prahova Expoziția de fotografie ”Cerul Basarabiei,” a recitat  poezia ”Legământ” de Grigore Vieru, cel care a declarat ”Nu sunt decât o lacrimă de a lui Eminescu.”

Dintre aprecierile la adresa lui Mihai Eminescu reținem: ”Eminescu este pentru noi un far”, ”Basarabenii au rămas la Eminescu.”

A făcut cunoscut faptul că un post de Radio din Chișinău în semn de respect îi dedică zilnic 5 minute lui Mihai Eminescu. Actorii Irina Luana Stan și Niculae Drăgulin au recitat versuri din creația eminesciană. Elevul Vitzu Ramon de la L.T.A.S.  ”Victor Slăvescu” a susținut o comunicare Power Point ”Idealul unității naționale al românilor”.

Profesorul Mihai Istudor a recitat poezii eminesciene, cât și poezii proprii dedicate lui Eminescu.

Octavia Crăciun a prezentat activitatea scriitorului, criticului literar, editorului, mentorului cultural Ion Machidon, autorul a 40 de volume literare, fondatorul Editurii, Cenaclului, revistei ”Amurg sentimental.” De asemenea, a citit din articolul propriu ”Iubiri eterne” fragmentul despre cele două cupluri celebre: Eminescu – Veronica Micle, Chopin – George Sand.

Solista Georgeta Vasile Măsură a susținut un recital de muzică populară.

Ion Machidon a făcut aprecieri la adresa activității Salonului literar, evidențiind, în mod deosebit, inițiativele poetelor Laura Opariuc și Gabriela Alef, patriotismul acestei festivități de omagiere a poetului național,  viitoarea activitate ”Dragobete fură fete.”A menționat deosebirea dintre cenaclu literar și salon literar, a făcut referiri la volumele proprii ”Scrisori cu gust de cireșe amare” și ”Nostalgii de odinioară.”

I-a felicitat pe toți cei care au participat la această sărbătoare, a mulțumit Inspectoratului Școlar Județean Prahova, Casei Corpului Didactic și, în mod deosebit, domnului inspector școlar Leonard Cotac pentru susținerea manifestării culturale, omagiale desfășurate la Ploiești.

Celor prezenți le-au fost oferite diplome de participare și s-a cântat ”Mulți ani trăiască!”.

Elena TRIFAN / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *