◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Jurnalistele din Balcani, marginalizate și desconsiderate

BalkanInsight a prezentat principalele constatări ale raportului său privind poziția femeilor jurnaliste în Balcani, „Femeile în redacție: perspective privind echitatea, diversitatea și reziliența”.

Raportul include 21 de interviuri și un sondaj completat de 175 de participanți, ale căror răspunsuri au evidențiat tendințe, oportunități și obstacole, identificate prin împărtășirea de experiențe și perspective de către femeile care lucrează în mass-media, pentru a realiza o imagine mai nuanțată și mai complexă a rolului femeii în redacțiile, producția de știri și societățile din regiune, în sens mai larg. „Când vine vorba despre femei jurnaliste, narațiunile predominante s-au concentrat aproape exclusiv pe violența online și pe vulnerabilitatea femeilor, mai degrabă decât pe sistemele care fac ca acest tip de abuz să fie predominant, normalizat și chiar profitabil. Când se dovedește că femeile din redacții sunt marginalizate, implicațiile negative pentru societate sunt agravate”, notează raportul.

Co-autoarele raportului, Bojana Kostic și Jennifer Adams, au subliniat necesitatea unor „zone de solidaritate – spații create de și pentru femei pentru sprijin, inovare și conexiune, unde femeile se pot sprijini reciproc online și să poată minimiza expunerea lor pe rețelele sociale”, care, după cum se arată în raport, „de la începuturi, nu a reușit să ofere un spațiu sigur pentru jurnaliste”.

Una dintre membrele panelului, Elida Zylbeari, redactor-șef de etnie albaneză la Portalb.mk, cu sediul în Macedonia de Nord, a spus că a fi jurnalist poate fi dificil atât ca femeie, cât și ca parte a unui grup etnic minoritar.

Katarina Radović, jurnalist pentru un radiodifuzor regional din Novi Pazar, Serbia, susține că „anumite profesii, cum ar fi predarea, sunt percepute ca fiind mai potrivite pentru femei decât a fi jurnalist”, a spus ea. Adams adaugă că organizațiile internaționale care lucrează în mass-media și responsabilizarea femeilor ar trebui să depună eforturi mai mari „pentru a reflecta schimbarea” și să se asigure că creșterea siguranței femeilor în redacții nu este tradusă într-o narațiune despre femeile care sunt mai slabe. „Noi, organizațiile internaționale, am vrut să facem eforturi pentru siguranța femeilor în redacții, dar lipsa de răspuns a avut efectul opus”, a subliniat Adams.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *