default-logo

A apărut revista Cadran (jurnal mureșean) 7/2020

Cu fiecare număr, revista „Cadran (jurnal mureșean)”, își sporește colaboratorii și aria de cuprindere, rămânând focusată pe actualitatea cultural-artistică și socială mureșeană.

Lunar pentru minte, inimă și literatură, „Cadran (jurnal mureșean)”, apare sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, având în redacție 14 membri UZPR, un sfert din efectivul Filialei Mureș-Harghita.

Numărul 7 ilustrează cel mai important eveniment al UZPR din acest an, alegerea președintelui și a structurilor de conducere.

Un loc aparte în sumarul publicației îl ocupă evocarea „omului deplin al culturii române” (C. Noica), la ceas comemorativ.

Un articol „In memoriam” îi este dedicat și PF Teoctist, Patriarhul României, la 13 ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Actualitatea literară mureșeană e surprinsă în orizontul său editorial, fiind recenzate cărți ale autorilor: Răzvan Ducan, Gheorghe Nicolae Șincan, Gheorghe Andreica, Mihai Stavilă, dar și ale unor autori apropiați revistei: Dorin N. Uritescu și Liliana Spătaru.

Unui autor mureșean Andrei Zanca, stabilit de câteva decenii în Germania, Vasile Luca îi dedică pagini încărcate de nostalgii.

Dintre cărțile apărute în ultima vreme la Editura Vatra veche, Dr. Iosefina Blazsani-Batto prezintă volumul „România – Azerbaidjan: două culturi. Infinite oportunități”, de Jalə İsmayil.

Despre Ziua Canadei  („Canada, prima oară/a doua oară”), scrie Nicolae Băciuț, cu regretul de a nu fi putut participa la manifestările de la Câmpul Românesc de la Hamilton, din acest an.

Revista găzduiește un  amplu interviu cu poeta din Târnăveni Viorica Șutu, despre cărțile sale și despre activitățile literare și plastice cu ucenici într-ale artelor.

Vasile Luca se oprește și asupra unor priorități în reabilitarea și punerea în valoare a cetății medieval a Sighișoarei. ”Muzeul – de la concept la spaţiu specializat” e analizat cu subtilitate de Cosmina Marcela Oltean.

„Gînduri de „Duminica ochiului”, oferă scriitorul Nicolae  Suciu, mereu atent la reslitatea înconjurătoare: cultural, social, politică.

Însemnări de suflet consemnează Daniela Gîfu și Liliana Andreea Suciu. Iar venerabilul cărturar Zeno Fodor, își continuă „Jurnalul”, său, oprindu-se asupra unor mărturisiri circumscrise lunii lui cuptor.

Nu lipsește creația literară, sub semnătura Doinei Cherecheș, Vioricăi Șutu, Claudiei Vodă, Nadiei Urian, a lui Valer Popean, a lui Eniko Varo, Jean-Yves Conrad, George Filip.

Articolele publicistice au ca autori pe Ilie Șandru, Ilie Frandăș, pr. Vasile Chiorean Logigan.

Revista e ilustrată cu reproduceri după pictori mureșeni.

NICOLAE BĂCIUȚ

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.