◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Economii la pensii. Medicii de familie, penalizați dacă tratează bătrâni

Noile norme ale Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate sunt de-a dreptul șocante. Medicii de familie atrag atenția că punctajul acordat pentru tratarea persoanelor de peste 60 de ani a scăzut, în condițiile în care acești pacienți au cele mai mari probleme de sănătate. Totodată, noile reglementări fac o economie drastică la fondul pentru analize de laborator, fapt care face imposibilă prevenția.

 

Guvernul Cîțu a depășit orice limită în încercarea de a face economii la buget. Astfel, normele de aplicare ale noului Contract cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate instituie sume mult mai mici acordate medicilor de familie pentru tratarea pacienților vârstnici. ”Normele  noi determină medicul de familie să se concentreze pe calcule financiare pentru a face ca praxisul său să supraviețuiască. Scade punctajul acordat per capita pentru pacienții din grupa de vârstă peste 60 de ani, deși aceștia reprezintă o categorie cu vulnerabilități și nevoi crescute și se pune accent pe servicii preventive doar în mod declarativ, fără să se asigure finanțarea analizelor de laborator  necesare, ceea ce face prevenția de nerealizat”, se arată într-un comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei. Organizația profesională avertizează că negocierile pentru normele de aplicare au fost minimale și în dezavantajul pacienților și medicilor, cerând, totodată, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să prelungească actualul Contract cadru până la sfârșitul acestui an, pentru a se putea finaliza negocierile. ”În  mod repetat, medicii de familie au solicitat atenție și implicare din partea decidenților pentru reglementări corecte referitoare la renunțarea la birocrație, independența profesională, finanțare și asigurarea accesului pacienților la serviciile prevăzute în contract. Răspunsul autorităților a fost invariabil nesatisfăcător pentru profesioniștii din sănătate și dezavantajos pentru asigurați”, mai precizează conducerea Societății Naționale de Medicina Familiei.

 

Venituri mai mici în plină pandemie

Medicii de familie semnalează faptul că veniturile cabinetelor vor scădea, conform noilor norme, fapt care va destabiliza total acest sector. ”Amintim și că singura ramură medicală care acoperă zona rurală este medicina de familie, așa precară cum este, și că absența  oricărei strategii coerente pe termen scurt și lung în condițiile  depopulării medicale va expune sănătatea cetățenilor unor riscuri incalculabile. Noi, medicii de  familie, am cerut respect și nu ni s-a   acordat. Am cerut debirocratizare și nu am obținut. Am cerut finanțare și nu ni s-a alocat. Singura soluție viabilă în acest moment este renunțarea, până vom reveni la normalitate, la modificările propuse de CNAS, de neacceptat în actualele condiții, pentru a nu tulbura un echilibru și așa extrem de precar în care se află sistemul nostru de sănătate”, se mai stipulează în comunicatul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Guvernul, dat în judecată

Președintele Asociației Medicilor de Familie Harghita, dr.Soós Szabó Klára, a arătat că venitul medicului de familie este mai mic decât al unei asistente medicale angajată la stat. ”Da, cabinetele noastre sunt private, însă fără cabinetele noastre private statul nu poate garanta dreptul cetățenilor la asistența medicală primară. Lipsa acută de medici de familie este consecința directă a iresponsabilității și a abuzului celor de la putere. Consider că avem suficiente dovezi și probe pentru a acționa în instanță guvernul și CNAS pentru discriminare, neglijență în serviciu, abuz în serviciu și subminarea siguranței naționale. Cred că a venit timpul să fie trași la răspundere toți cei care distrug medicina primară, punând în pericol viața și sănătatea cetățenilor. Totodată, cred că a venit timpul să nu mai asistăm neputincioși la acest dezastru și să ne folosim de toate pârghiile legale pentru a obliga decidenții să oprească acest dezastru și să guverneze în interesul cetățenilor, și nu pe baza unor interese obscure”, a afirmat dr. Soós Szabó Klára, președintele Asociației Medicilor de Familie Harghita.

national.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *