◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Premieră istorică pentru România. Ce a apărut în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş

Premieră în România. Două refugii montane panoramice au fost amplasate în Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș și reprezintă punctul final al unor trasee educative ce le vor dezvălui turiștilor informații despre frumusețea locului.

Premieră istorică pentru România

Unul dintre aceste refugii panoramie se află în Piatra Poienii, iar celălalt refugiu este pe muntele Uncigaș, iar priveliștea este extraordinară. Turiștii pot să o admire fie prin ferestrele mari ale construcției, fie prin telescoapele care vor fi instalate. La una dintre cabine, geamul principal dezvăluie o parte din Cheile Bicazului, iar în față, Piatra Altarului. Din partea laterală se văd Suhardul Mic și partea din Cheile Bicazului ce conduce spre stațiunea Lacu Roșu. Iar de la cabina panoramică de pe muntele Uncigaș se dezvăluie zona Lacului Roșu, până la creasta principală a Hășmașului.

Aceste două refugii sunt amplasate pe teritoriul Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș, care este partener în acest proiect și sunt respectate toate elementele planului de management al parcului.

De menționat este că aceste refugii montane au fost construite din lemn și aluminiu, din mai multe module, pentru a fi mai ușor de transportat și de montat. De asemenea, pe stâncile pe care se aflî au fost prinși stâlni, fixați cu ancore chimice, pe care a fost montată o platformă din lemn, care este baza refugiului, apoi modulele, aduse cu elicopterul, fiind asamblate la fața locului, cu ajutor de la 30 de persoane, majoritatea fiind voluntari Salvamont.

Cine desfășoară proiectul

Acest proiect este desfășurat de Asociația „Gyilkosto Adventure”, din Gheorgheni, în colaborare cu Serviciul Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, dar şi în parteneriat cu Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.

De altfel, preşedintele Asociaţiei, Simon Laszlo, a spus că s-a dorit, în acest fel, să se facă ”un pas spre Vestul Europei„ în ce priveşte infrastructura turistică.

Punctele de belvedere sunt foarte populare în rândul vizitatorilor şi ne-am gândit să amenajăm aceste cabine pentru ca turiştii să poată sta mai mult, pentru cei care doresc să se uite la un apus, un răsărit, să poată petrece un timp mai îndelungat, chiar o noapte întreagă„, a mai explicat Simon Laszlo, preşedintele Asociaţiei.

Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș reprezintă o arie protejată de interes național, care corespunde categoriei a II-a IUCN (parc național), aflat în România, în arealul grupei centrale a Carpaților Orientali, în Munții Hășmaș, amplasat pe teritoriul administrativ al județelor Harghita și Neamț. Parcul are o suprafața de 6575 ha, în care sunt protejeate valoroase elemente geologice, geomorfologice, palentologice, botanice și peisagistice, precum și faunistice.

playtech.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *