◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Soția lui Julian Assange va continua lupta împotriva extrădării în SUA a fondatorului WikiLeaks

După ce ministrul britanic de Interne Priti Patel a aprobat extrădarea fondatorului WikiLeaks în Statele Unite, pentru a se confrunta cu acuzațiile penale care I se aduc, soția lui Julian Assange a promis că va lupta în continuare, folosind toate căile legale posibile, notează EURACTIV.
Assange este căutat de autoritățile americane pentru 18 capete de acuzare, inclusiv o acuzație de spionaj, legate de eliberarea de către WikiLeaks a unor vaste înregistrări confidențiale militare americane și misive diplomatice despre care Washingtonul a spus că au pus vieți în pericol.
Susținătorii lui Assange spun că este un erou anti-establishment care a fost victimizat pentru că a dezvăluit faptele greșite ale SUA în conflictele din Afganistan și Irak și că urmărirea sa este un atac motivat politic la adresa jurnalismului și a libertății de exprimare.
Soția lui Assange, Stella, a anunțat că acesta va face recurs după ce Ministerul de Interne a spus că extrădarea a fost aprobată. „Vom lupta cu asta. Vom folosi toate căile. Voi petrece fiecare oră de veghe luptând pentru Julian, până când va fi liber, până când se va face dreptate.cesta nu este capătul drumului”, a spus Stella Assange în fața reporterilor.
Inițial, un judecător britanic a decis că Assange nu ar trebui să fie extrădat, spunând că sănătatea sa mintală înseamnă că ar fi expus riscului de sinucidere dacă va fi condamnat și ținut într-o închisoare de maximă securitate. Dar această decizie a fost anulată într-un apel, după ce SUA au dat o serie de de asigurări, inclusiv un angajament că Assange ar putea fi transferat în Australia pentru a ispăși pedeapsa. Ministerul de Interne britanic a declarat că instanțele nu au constatat că extrădarea ar fi incompatibilă cu drepturile sale umane, inclusiv dreptul său la un proces echitabil și la libertatea de exprimare, și că va fi tratat corespunzător.
Assange, născut în Australia, a fost implicat într-o luptă legală în Marea Britanie de mai bine de un deceniu și care ar putea continua încă multe luni.
Procurorii americani și oficialii de securitate occidentali îl consideră pe Assange ca pe un inamic al statului, ale cărui acțiuni au pus în pericol viața agenților numiți în materialul scurs. De partea cealaltă, susținătorii lui Assange susțin că este pedepsit pentru că i-a jenat pe cei de la putere.
„Extrădarea lui Julian Assange în SUA trimite un mesaj înfiorător jurnaliştilor din întreaga lume”, a declarat Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International. (redacția UZPR)

Foto: euractiv.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *