default-logo

Studenții ucraineni, sprijiniți de toată Europa

Universitățile din întreaga UE sprijină studenții ucraineni prin parteneriate de mobilitate. Între timp, academicienii avertizează că eforturile de reconstrucție vor fi cheie pentru a evita riscul exodului de creiere și pentru a reconstrui o țară capabilă să atragă talente.
În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, UE a mobilizat fonduri și a adaptat Erasmus+, programul UE pentru studii, pentru a sprijini studenții ucraineni din țară și din străinătate. Potrivit unui studiu al Serviciului de Cercetare al Parlamentului European, aproximativ 480 de studenți ucraineni sunt în prezent implicați în activități Erasmus+.
Mobilitatea studenților din Ucraina a crescut semnificativ după conflictul din Crimeea, din 2014 – 78.000 de studenți ucraineni au plecat în străinătate în 2019, peste 60% dintre aceștia participând la activități în universități europene. Unul dintre aceste parteneriate este realizat de Universitatea din Strasbourg, care a stabilit un program Erasmus Mundus Joint Master (EMJM) în chimioinformatică, în colaborare cu șapte universități, inclusiv Universitatea Națională Taras Shevchenko din Kiev. „Ucraina a devenit un partener foarte important”, a declarat pentru EURACTIV profesorul Alexandre Varnek, directorul masterului de chimioinformatică din Strasbourg.
Programul a fost ajustat astfel încât celelalte universități partenere să poată găzdui un număr mai mare de studenți, inclusiv ucraineni.
Un sondaj recent, realizat de către Rețeaua studenților Erasmus (ESN) a constatat că 41% dintre studenții ucraineni chestionați susțin că nu vor continua să studieze în Ucraina. Într-o declarație publicată în martie, un grup de universități europene, ESN, Uniunea Studenților Europeni și Fundația Universitară Europeană, au cerut UE „să ia în considerare riscul de exod de creiere” din cauza războiului. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.