default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE / Român, Creștin, Preot și Patriot… Adevărat

„Pe cât aristocraţia română din Transilvania n-a avut nici o predilecţie către Biserica şi naţia sa şi era redusă de o idee deşartă, pe atâta, să zicem PREOŢIMEA ŞI CREŞTINII şi în frunte ARHIEREII au arătat o tărie exemplară în mijlocul nenumăratelor prigoniri şi au rămas neclintiţi în religie şi naţionalitate. Tăria aceasta sufletească a fost un produs viu al acelei convingeri morale, că dacă se va lăsa de una, numaidecât se vor lipsi şi de cealaltă. Şi fiindcă românul nu-şi poate închipui religia fără naţie şi naţionalitatea sa, pentru aceea, ca să asigure existenţa sa naţională, a rămas în aceeaşi religie în care s-a pomenit ca român, cea ortodoxă, şi despre care e convins că este scutul cel mai puternic de a-i apăra naţionalitatea lui de orice vitejii”.
Andrei Șaguna (1808-1873),
A fost cel mai mare ierarh al Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, în decursul sec. XIX. Militant pentru drepturile ortodocşilor şi ale românilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Braşov, membru de onoare al Academiei Române. Face dintr-o familie de macedo-români din Mişcolţ, Ungaria. După şcoala primară urmează gimnaziul apoi dreptul şi filosofia la Budapesta şi în cele din urmă studiază teologia ortodoxă în oraşul Vârşeţ din Banatul sârbesc. În anul 1833 este tuns în monahism la mitropolia de la Carloviţ, după care în 1842 ajunge profesor la Seminarul Teologic din Vârşeţ. Ajunge vicar general al Episcopiei din Sibiu în 1846, în 1848-episcop al Ardealului şi în 1864-mitropolit al Ardealului. Ajuns în aceste mari funcţii se ocupă pentru prima dată de pregătirea superioară a preoţilor pe care i-a conştientizat cu o muncă asiduă de misiunea de a fi propoveduitorii lui Hristos în lume; a militat pentru construirea de biserici case parohiale şi repararea celor cu probleme. A ridicat o tipografie în 1850 la Sibiu, despre care zice: „Numai Dumnezeu ştie cu câte greutăţi o am apărat şi susţinut faţă de duşmanii Bisericii şi Naţiunii noastre române”. În 11 ani aici a tipărit 36 de cărţi de cult pentru preoţi şi credincioşi. Numai într-un an după deschiderea tipografiei s-au tipărit 5000 de catehisme, 5000 de abecedare, 700 de Ceasloave, 3000 de Istorii Biblice, 3000 de cărţi despre datoriile supuşilor şi 1500 de Apostole. A mai tipărit cărţi de şcoală: abecedare, catehisme, bucoavne, cărţi de muzică, de aritmetică, de gramatică, de istorie, de geografie, pentru şcolile săteşti dar şi pentru cele gimnaziale şi Seminarul Teologic nou înfiinţat. Din cele 800 de şcoli care existau în Transilvania mai multe de jumătate erau ridicate de mitropolitul Andrei Şaguna. Şcolile erau organizate şi întreţinute de Biserică. Preoţii parohi erau directori, iar protopopii erau inspectori şcolari. Profesorii erau pregătiţi, fie în Institutul Pedagogic din Sibiu, înfiInţat tot de el, fie în Gimnaziul din Braşov. O mare realizare a fost reînfiinţarea vechii MitropoliI Ortodoxe din Transilvania, desfiinţată în 1701. În anul 1873, Mitropolitul Andrei Şaguna s-a strămutat la cele veşnice şi a fost înmormântat ca un simplu călugăr în curtea bisericii din Răşinari-Sibiu.
A fost canonizat în anul 2011 de Sf. Sinod al BOR. În anul 1834 când a fost făcut diacon a mărturisit: „PE ROMÂNII TRANSILVĂNENI, VREAU SĂ-I TREZESC DIN AL LOR LUNG SOMN, CU TOT CE ESTE ADEVĂRAT, PLĂCUT ŞI DREPT SĂ-I ÎNDRUMEZ”.
P.S. Azi, Biserica lui Hristos, Biserica Neamului Românesc, Arhiereii, preoții și credincioșii ei, este pusă la zid de unii păgâni autohtoni, inculți și fără de Dumnezeu. Țara noastră fără mănăstirele emblematice, fără de cultura ei milenară, fără de slujitorii ei, buni sau răi, fiindcă nimeni nu este fără de păcat, NU reprezintă nimica. Biserica de azi continuă munca de ieri a înaintașilor vrednici, numai că ochi avem și nu vedem, urechi avem și nu auzim. Batem monedă pe Catedrala Neamului, fără să vedem că iarba schimbată de pe stadioanele țării a costat mai mult decât întreaga catedrală; excursiile exotice ale aleșilor noștri au costat câteva catedrale; moralitatea capetelor țării este jalnică; Transilvania este în pericol și nu ne interesează, suntem umiliți și mințiți fără ca nimeni să ridice ștacheta valorii naționale; cozile de topor români, fac alianțe în detrimentul poporului și în special prin interese particulare și pecuniare în detrimentul PĂMÂNTULUI SFÂNT TRANSILVAN, poporul este umilit, mințit și nu mai este ascultat. De bine de rău, Biserica și slujitorii ei, încă, dacă este lăsată în pace de trădătorii din capul mesei, ascultă oftatul pământului străbun; se apleacă la durerea românului obidit, mai ridică spre ceruri catedrale, mănăstiri, schituri, biserici, care duc spre Creator dorul și oful românului, speranța și lacrimile tristeții sau bucuriei. Lăsați-l în pace pe Dumnezeu cu toată liota lui; Nu vă luați la trântă cu El. Nimeni nu a reușit să-l doboare vreodată. Știți de ce? FIINDCĂ EL ESTE CREATORUL, IAR VOI NUMAI BENEFICIARII MUNCII ȘI CREAȚIEI SALE. Cât despre slujitorii Lui, Sfânta Scriptură vă atenționează să nu vedeți paiul din ochiul altora ci bârna din propriul vostru pământ. Bateți apa în piuă degeaba, și când umbra viitoare vă bate la ușă, faceți pasul în retragere, vă căiți, plângeți, vă speriați, dar să nu uitați că: Dumnezeu nu vrea Moartea păcătosului ci îndreptarea lui, că ne iartă de șaptezeci de ori câte șapte, dar, NU la nesfârșit. L-am pus pe Dumnezeu în spatele nostru, în spatele căruței și am intrat în situația greu de remediat, am căzut cu căruța în șanț și nu mai putem s-o scoatem. Deci: TREZIȚI-VĂ, TOȚI CEI CE DORMIȚI DEGEABA ÎN HAINELE STATULUI ȘI POPORULUI, dar nu uitați ce spune Șeful suprem Hristos: „FĂRĂ DE MINE NU PUTEȚI FACE NIMIC”. Iertați-mă dacă în acest post vă produc vreun cutremur sufletesc, dar cutremurul pământului străbun din mine și din mulți români cu suflet străbun, este foarte puternic și dacă nu luăm măsuri adecvate, dezastrul va fi unul catastrofal, greu de remediat în timp.

„CUGETĂRI” vol. XII,

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.