default-logo

Bogăția lumii, o chestiune de… imobiliare

Activele nete ale întregii lumi s-au triplat în ultimele două decenii, dar nu atât ca urmare a productivității investițiilor, cât ca efect al creșterii evaluării proprietăților imobiliare. Două treimi din averea netă a lumii este blocată în imobiliare, potrivit unei analize a McKinsey Global Institute (MGI). „Legătura istorică dintre creșterea valorii activelor și creșterea economică nu mai există”, arată una dintre concluziile a analizei care a luat în calcul zece țări, în care se concentrează 60% din veniturile lumii, analizate ca bilanțuri de companie.

Două treimi din bilanțul consolidat al celor 10 țări (Australia, Canada, China, Franța, Germania, Japonia, Mexic, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii și SUA) sunt stocate în proprietăți imobiliare. A crescut prețul acestora – a crescut și bogăția. În schimb, „doar 20% din averea netă globală se află în alte active fixe, ceea ce ridică întrebarea dacă societățile își folosesc bogăția productiv”, detaliază raportul citat. În ciuda avântului digitalizării, activele „necorporale” nu ocupă  decât 4% din bilanțul contabil al lumii (concentrată în cele zece țări).

Valoarea de piață a activelor din bilanțul agregat al celor zece țări a crescut de peste trei ori, până la 510 de trilioane de dolari în 2020. Cifra este de 6,1 ori mai mare decât produsul lor intern brut cumulat (PIB). În anul 2000, valoarea activelor era de patru ori mai mare, ceea ce înseamnă că PIB-ul a crescut mult mai puțin. Practic, notează documentul, activele financiare deținute în afara sectorului financiar au crescut mult mai repede decât PIB-ul. „Pentru factorii de decizie, reechilibrarea ar necesita eliminarea barierelor din calea investițiilor, de pildă în durabilitate și în locuințe la prețuri accesibile”, conchide raportul McKinsey Global Institute.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*