◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

A fi ori a avea

Recent, într-o slujbă de duminică, unul din preoții de la Biserica  ortodoxă „Sfântul Nicolae” și-a axat predica pe verbul „a fi”. În contradicție cu „a avea”. „Toată Biblia are la bază verbul a fi. A fi, nu a avea”, a întărit fața bisericească. La începutul lunii, Papa Francisc a abordat aceeași temă. Ce-i drept, într-un alt registru.

Ceva mai nuanțat. Etichetând consumismul drept „un virus care afectează credința” și adăugând că „atunci când trăiești pentru lucruri, lucrurile ajung să…nu-ți mai ajungă”. Două Biserici, același crez: a fi, nu a avea. A fi: mai bun, mai drept, mai înțelept. Nu a avea: mai mult, mai de preț, mai repede. Ca să cităm din Matei: „Nu adunați comori pe pământ (…), ci adunați-vă comori în cer”. Probabil că oricum aș fi scris aceste rânduri acum, când se apropie Sărbătoarea Crăciunului. Dar ceea ce m-a convins că trebuie musai să le aștern pe hârtie a fost un fapt petrecut în urmă cu nici o săptămână.

La un concurs cu o temă generoasă, de genul „cum ne mai perpelim noi să schimbăm în bine societatea în care trăim”, diferența au făcut-o, în cele din urmă, nu calificativele la probele scrise și orale, ci tonele de maculatură de la dosar. Când zic tone, exagerez, desigur. Dar când spun maculatură, nu deformez cu nimic situația. Hârtii/ adeverințe (nici măcar nu era vorba de diplome), fără nicio importanță în lumea reală, „cea pe care taaare mai vrem noi să o schimbăm în bine, nu-i așa?”. Și în acest caz, verbul „a avea” i-a râs în nas verbului „a fi”.

Ai mai multe adeverințe? Ai câștigat. Indiferent cât de bine pregătit ești cu adevărat. Ca într-o caricatură (Matty?), în care un individ cu un dosar în loc de cap ridică brațele în semn de triumf, în timp ce perdantul lasă capul (capul de pe umeri) în jos. Aceasta este societatea pe care vrem să o schimbăm? Nu, asta-i societatea în care ne complacem să trăim. Personal, cred că singurul mod prin care pot schimba cu ceva în bine lumea, dincolo de activitatea și comportamentul meu cotidian, este să-mi învăț copilul SĂ FIE bun. Bun în toate privințele.

Indiferent cât VA AVEA de pierdut.

Dan Sion UZPR Bacău – Deşteptarea

 
 
 
 

Un comentariu pentru “A fi ori a avea

  1. „SĂ FIE LUMINĂ”! A zis DOMNUL. Și noi, asemenea, în orice clipă: IUBIRE, NĂDEJDE, CREDINȚĂ! SĂRBĂTORI ÎN LUMINĂ, cu judecată dreaptă și verticală, pentru BREASLA CREATORILOR ROMÂNI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *