default-logo

SERATA” EMINESCU, JURNALISTUL”, APRILIE 2019

Luni, 15 aprilie 2019, la Centrul Cultural” Mihai Eminescu” din București din inițiativa și sub coordonarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și a Centrului Cultural” Mihai Eminescu” s-a desfășurat o nouă Serată” Mihai Eminescu, jurnalistul”, care a constat din expuneri și interpretarea de scenete dramatice.
Moderatorul festivității a fost Rodica Subțirelu.
Medicul-scriitor Corneliu Zeana a făcut o expunere despre legătura dintre Eminescu și aromâni, evidențiind respectul reciproc dintre aceștia.
Eminescu era foarte bun cunoscător al aromânilor și îi aprecia pentru caracterul lor dârz, harnic, sobru. La rândul lor aromânii erau buni cunoscători ai operei lui Mihai Eminescu al cărui volum de poezii nu le lipsea din casă.
De asemenea, Corneliu Zeana a menționat aspecte ale istoricului aromânilor și al diferitelor accepțiuni cu privire la statutul lor.
Livia Ciupercă, poet, scriitor, critic, istoric literar și publicist, a susținut o prelegere cu tema” Femeia, trandafir de Jericho”, în care a evidențiat succint și esențializat personalitatea câtorva femei celebre cu care se mândrește România: Anna Golăiasa, Elena Rosetti Cuza, Dora d’Istria, regina Maria a României, Elena Densușianu, Alice Voinescu, Elisa Leonida Zamfirescu, Aurora Gruescu, Cella Delavrancea, Olga Greceanu, Ioana Cantacuzino, Smaranda Brăescu, Elisabeta Rizea, Sanda Tătărescu, Lena Constante, Michaela (Șeșewski) Ghițescu.
Actrița Doina Ghițescu a citit din poeziile Liviei Ciupercă, inclusiv poezia” Femeia, trandafir de Jericho.”
Elena Armenescu, îmbinând cunoștințele medicului cu cele ale scriitorului, și-a propus să creeze o stare de bine în rândul celor prezenți prin intermediul expunerii” Râsul – cale de echilibrare și deschidere socială” în care a prezentat un istoric al părerilor cu privire la rolul râsului, relația inimă-creier de-a lungul timpului, de la antichitate și până astăzi, evidențiind justețea și injustețea unora dintre ele.
Astfel, cei prezenți au putut afla că în” Pildele lui Solomon”, cap. XVII se afirmă că” Inima este un leac minunat, pe când un duh fără curaj usucă oasele”, egiptenii considerau că în inimă este lăcașul gândirii și al sentimentelor, Alcmeon din Cotrona – Gândurile, senzațiile, inteligența au sălașul în creier, nu în inimă-, ajungându-se până la teoriile moderne despre rolul râsului pentru reducerea stresului, întărirea sistemului imunitar, activarea circulației, prevenirea și combaterea depresiei, deschiderea spre socializare.
A fost evidențiat, de asemenea, rolul pe care l-a avut Ion Creangă cu anecdotele sale în destinderea atmosferei de la” Junimea.”
Membri ai Teatrului Nostrum: Rodica Subțirelu, Elena Armenescu, Daniela Bădescu, Alice Bărănescu, Corneliu Zeana, Viorel Speteanu, Alexandru Dănilă, au interpretat scenete proprii.

A consemnat Elena TRIFAN 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*