◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Învierea Domnului la Catedrala Episcopală din Jula

Învierea Domnului a fost sărbătorită cu bucurie duhovnicească, la fel ca în fiecare an, la Catedrala Episcopală din Jula, unde sfintele slujbe, din Noaptea Învierii și Sfânta Liturghie, de Duminică dimineața, au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, împreună cu un sobor format din Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, Părintele Teodor Marc, Parohul Catedralei și Consilierul Economic al Episcopiei și Arhidiaconul Emanuel Văduva. Răspunsurile liturgice au fost date de maicile de la Centrul Eparhial și de cântăreții Catedralei, iar la slujbă a participat și un număr mai redus de credincioși, care în Ungaria au avut această posibilitate, la fel ca și în alte țări nordice, respectând și aici măsuri de protecție și siguranță impuse de autorități.
Slujba a început prin împărțirea Sfintei Lumini de către Ierarhul locului, aceasta fiind adusă de la Ierusalim la București, prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, iar mai apoi de la Arad, de clerici și voluntari din Episcopia Ungariei. În fața Catedralei a fost citită Sfânta Evanghelie care vestește, peste veacuri, Învierea Domnului, după care a fost cântat de către toți cei prezenți troparul Învierii, având intercalate Stihurile Sfintelor Paști. Slujba Utreniei a continuat în interiorul Catedralei, Ierarhul și ceilalți preoți cădind de fiecare dată întreaga biserică, la fiecare cântare din Canonul Învierii și salutându-i pe credincioși cu salutul tradițional: „Hristos a înviat!” și primind de la aceștia răspunsul cuvenit: „Adevărat a înviat!”. A fost, de asemenea, sfințită pâinea stropită cu vin și numită în popor „Paști”, care a fost împărțită apoi credincioșilor prezenți, dar a fost dusă și la casele celorlalți credincioși vârstnici, sau care nu au putut participa la această sfântă slujbă. De asemenea, ca de fiecare dată, Ierarhul a dat citire și cuvântului Sfântului Ioan Gură de Aur pentru Slujba Sfintelor Paști, care vorbește despre măreția și bucuria acestei mari Sărbători creștine: „Ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm și să ne veselim întru ea”, pe care suntem chemați să o cinstim toți, căci Ospățul Stăpânului este îmbelșugat și nimeni nu trebuie să rămână flămând, El se dăruiește tuturor, și nu doar spre hrană trupească, ci mai ales pentru a putea moșteni viața cea veșnică. Nimeni, în această Zi, nu trebuie să se teamă de moarte, deoarece a omorât-o pe ea moartea Mântuitorului, iar din mormânt, prin Învierea lui Hristos, a izvorât iertare și viață veșnică, tuturor celor care vor crede în El.
Ierarhul i-a îndemnat pe toți să se bucure de această „Aleasă și Sfântă Zi” și să alunge teama din sufletele lor, și nu doar teama de boală, deși este normal să avem grijă și să ne ferim, ca să nu ne îmbolnăvim, după cum ne îndeamnă și toți medicii în aceste zile, dar teama nu trebuie în nici un caz să copleșească sufletele noastre, nici cea de boală, și nici măcar temerea de moarte nu mai poate să stăruie prea multă vreme în sufletul celui care se bucură de Învierea lui Hristos.
A doua zi dimineață, după tradiția de Paști din părțile Banatului, care se păstrează și la cele mai multe dintre parohiile Episcopiei din Ungaria, a fost săvârșită Sfânta Liturghie în Catedrala din Jula, de același sobor ca și la slujba Sfintei Învieri de la miezul nopții și în prezența unor credincioși care au mai putut să se bucure, în Ungaria, de această mare binecuvântare de a participa la sfintele slujbe, împreună cu clerul. A fost sfințită și acum pâinea numită „Paști”, spre a fi dusă și altor credincioși, la casele lor, pentru că la această sărbătoare ei așteaptă cu multă dorire să primească binecuvântarea lui Dumnezeu și prin intermediul acestui obicei tradițional.
La final, toți cei prezenți au primit „Paști”, dar și ouă roșii și alte produse tradiționale, potrivit obiceiului din aceste părți. Tot în aceeași zi, clericii de la Jula împreună cu Ierarhul lor, au săvârșit și slujba vecerniei, numită „A Doua Înviere”, cu citirea Evangheliei în mai multe limbi.
Astfel, bucuria Sfintelor Paști și a Învierii Domnului s-a revărsat, din darul lui Dumnezeu, și în anul acesta peste comunitatea ortodoxă românească de la Jula.
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *