default-logo

Dumnezeu, Țara și… naistul

Posted On 22 mart. 2020
By :
Tag: ,

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

1. „ÎMI IUBESC ROMÂNIA, ŢARA MEA DRAGĂ şi POPORUL în mod visceral. Pentru poporul ăsta am bocit, pentru el m-am rugat în toate catedralele lumii, lui i-am adresat mesaje, lui îi adresez zi de zi rugăciunile mele. Poporului meu, ţării mele pe care am iubit-o şi am reprezentat-o! IUBESC TOT CE-I ROMÂNESC, cu tot ce ţine de pădure, câmpie, de glie, de ţăranul român, de toţi oamenii care respiră în ţara asta. Însă nu-mi place că ei se orientează către NON-VALORI care nu au făcut decât să ne decimeze spiritul şi credinţa pe care noi am avut-o în noi înşine… NE-AM ÎNDEPĂRTAT DE DUMNEZEU CA POPOR”.

2. „ÎN TOATĂ LUMEA PE CARE AM COLINDAT-O ÎN LUNG ŞI LAT, NICIODATĂ NU M-AM SIMŢIT SINGUR; AM FOST CU DUMNZEU, POPORUL MEU, MUZICA ŞI PRIETENII MEI”.

3. „Dintotdeauna am avut emoţii pe scenă: mi-au tremurat mâinile, gâtul, capul, picioarele, trupul. Şi nu am reuşit să mă calmez decât cu pastile. Cu tot succesul meu, în orice concert eu iau pastile. Pentru că fiecare sunet al meu e o trăire, o parte din mine, şi din poporul meu, pentru că TOATE COMPOZIŢIILE MELE SUNT DEDICATE LUI DUMNEZEU ŞI POPORULUI MEU”.

Gheorghe Zamfir (1941-), naist virtuoz şi compozitor român, supranumit Regele naiului. Exprimându-se artistic printr-un amestec aproape uitat (naiul, numit şi fluierul lui Pan), reuşeşte să cucerească aplauzele întregii planete. Modifică forma, construcţia şi tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de înterpretare. Introduce naiul în toate stilurile şi genurile muzicale, revoluţionând sunetul la scară universală şi aducând naiul în atenţia publicului modern. Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist şi în domeniul literar şi al artelor plastice, publicând versuri, eseuri şi o carte autobiografică şi expunând picturi proprii în ţară şi străinătate.
După o carieră muzicală de succes, în 1982, în plin comunism, dedică un CONCERT LUI DUMNEZEU. Cade în dizgraţia cuplului Ceauşescu. Este nevoit să plece în exil. „Urlând de durere, cu inima sfâşiată în bucăţi, am luat drumul exilului, în luna martie 1982, cu două valize şi cu naiurile la spinare. Paşaportul mi l-a băgat în buzunar fostul ministru de externe, Ştefan Andrei, care mi-a spus: „Pleci şi nu te mai întorci. Altfel Ceauşescu te omoară!” Exilul a fost absolut teribil pentru mine. Dacă nu plecam din ţară eram arestat. condamnat şi poate pierdut fizic.
GHEORGHE ZAMFIR este câştigătorul a 120 de discuri de aur şi platină , are peste 190 de discuri înregistrate, şi are peste 120 de milioane de albume vândute. Este singurul artist european care a câştigat 2 discuri de aur în SUA şi singurul artist român care a câştigat un disc de aur în Ungaria.
De-a lungul întregii cariere, primeşte numeroase premii distincţii, medalii printre care: Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franţei, Titlul de Ofiţer şi Cavaler al Franţei, Belgiei şi Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia, Premiul Ţitera de aur din Franţa, Premiul Săgetătorul de Aur în Italia, Premiul Internaţional Omnia, Ordinul Republicii Moldova şi foarte multe altele. Călătoreşte cu naiul fermecat pe toate continentele lumii.

Părintele Ilie

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*