◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Svetlana Chișlaru: între medicina practică, știință și management!

Un cuvânt bun despre un om bun!

     Cu ani în urmă un confrate de peniță de la Uniunea Scriitorilor mă telefonează ca să mă întrebe: Dacă știu vreun medic gastrolog bun? I-am răspuns că toți medicii gastrologii pe care-i știu sunt buni de calificare înaltă și dacă are nevoie pot să-i recomand pe oricine și-ar dori dânsul.  Fără doar și poate că nu m-a întrebat din curiozitate ci de nevoia unui consult medical. Așa dar, pun mâna pe telefon și încep a căuta medicul gastrolog cu pricina.  Colac peste pupăză. Era vacanța de vară și toți care activau pe la catedrele Universității de medicină se aflau în concediu. Mi-am adus aminte de bunul meu coleg și prieten,  Mihai Ciobanu,  directorul Spitalului Clinic Municipal ,,Sfântul Arhanghel Mihail „, un om căruia verbul a refuza îi este străin când este vorba de vreo asistență medicală. Îl telefonez și-i adresez aceeași întrebare precum a fost a colegului de la Uniunea Scriitorilor.  Mihai Ciobanu îmi răspunde promt: cel mai bun medic gastrolog din țară e la spitalul nostru și-i spune: Svetlana Chișlaru, care este și șefă a secției de gastrologie și dacă are nevoie cineva de consultația dumneaei să se adreseze oricând dorește. A doua zi am luat cunoștință cu medicul gastrolog recomandat de către Mihai Ciobanu ca să confirm și eu convingerile dânsului. Mai mult, pacientul nostru a fost consultat, internat în spital și tratat ca dânsul să uite de boală. Din motive etice n-o să-i dau numele, dar este o personalitate notorie de la noi și de câte ori mă întâlnește nu se rușinează ca să-mi exprime cuvinte de recunoștință și să vorbească numai de bine despre doctorul Svetlana Chișlaru. Și eu recunosc c-am apelat nu o singură dată pentru asistență medicală din partea colegei Svetlana Chișlaru, mai mult de serviciile dumneaei au beneficiat și alți cunoscuți de ai mei din lumea culturii, artei și scrisului românesc.

  În anii dulci ai copilăriei când micuța Svetlana se juca cu păpușile, dacă din neatenție vreo una din ele îi cădea din mâini și-și „fractura” piciorușul sau mânuța din plastic, trauma era pe loc vindecată, căci „doftorița” Svetlana îi bandaja locul afectat, alinându-i „durerea” cu cuvinte duioase cultivate de la măicuța sa. Și la școala din comuna Isacova, Orhei unde s-a născut  Svetlana Chișlaru, colegii de clasă și profesorii îi proroceau un viitor bun în lumea umană a medicinii. Această prorocire s-a adeverit chiar din ani de studenție la Colegiul de Medicină din Orhei, pe care Svetlana Chișlaru îl absolvește cu mențiune ca să fie admisă fără concurs la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” pe care la fel o absolvește cu brio. Ziua, studenta Svetlana putea fi văzută doar în aulele și biblioteca universității, ca după lecții să se grăbească la Spitalul Clinic Republican unde era așteptată la serviciu în secția endocrinologie. Acumulând cunoștințele necesare și practica respectivă în domeniul endocrinologiei și cardiologiei, doctorul Svetlana Chișlaru în ianuarie 1991 este invitată și angajată în cadrul Instituției Medicale Sanitaro-Publică Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, unde activează până în prezent, dar deja în funcție de vice director medical.

   Membră a Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie și membră a Asociației Medicale de Gastroenterologie și Hepatologie „Hepateg”, doctorul Svetlana Chișlaru coordonează cu succes activitatea curativă a instituției, consultă pacienții cu maladii terapeutice și gastrointestinale din secțiile gastroenterologie, reanimare, ginecologie și chirurgie, cunoaște și utilizează în practică metodele noi, contemporane de investigație și tratament a bolnavilor, organizează și participă activ la consiliile medicale, conferințe clinice și clinico-morfologice, desfășurate în cadrul IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”, coordonează activitatea Consiliului Calității.

     De menționat faptul, că doctorul și managerul Svetlana Chișlaru îmbină cu succes activitatea sa de zi de zi cu cea didactică și științifică, lucrând la teza de doctor în medicină cu tema „Aspecte de diagnostic clinic endoscopic și morfologic a gastropatiei portal hipertensiv în ciroza hepatică C”, având în palmaresul său peste 50 de publicații științifice.

   Astăzi, când cineva din rude, confrați de condei, prieteni și pur și simplu cunoscuți, mă întreabă dacă știu vreun medic gastrolog bun, cu siguranță îi răspund: Știu, Svetlana Chișlaru, de la Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău!

                                                    Ion Cuzuioc, medic și scriitor / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *