◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Jurnaliștii azeri sunt supuși presiunilor dacă relatează despre corupție sau încălcările drepturilor omului

Atacurile a adresa jurnaliștilor din Azerbaidjan nu mai sunt de ceva vreme o noutate, în special când vine vorba despre relatările care critică autoritățile. În același timp, faptul că făptuitorii nu sunt aduși în fața justiției aproape niciodată înrăutățește situația, spun jurnaliștii și analiștii citați de voanews.com.
Materialele de presă despre infracțiuni, corupție, încălcări ale drepturilor omului sau presupuse fapte greșite din partea guvernului pot duce la atacuri sau presiuni, ordinele părând să vină de sus, au declarat unii jurnaliști pentru VOA.
Recent, un agresor a atacat-o pe jurnalista Ayten Mammadova în blocul ei din capitala, Baku. Un bărbat a urmărit-o pe jurnalistă într-un lift, i-a ținut un cuțit la gât și i-a spus să nu mai relateze despre un caz. „Am primit și un apel de amenințare pe telefonul meu fix, pentru că sunt unul dintre puținii jurnaliști care au făcut recent cercetări și au scris articole despre acest incident. Cred că există anumite forțe care nu vor să fie relevant adevărul din spatele acestui caz”, a spus jurnalista.
Lipsa de acțiune în aducerea făptuitorilor în fața justiției crește riscul ca alți jurnaliști să fie atacați. Khadija Ismayilova, redactor-șef la la Toplum TV, punctează că „atmosfera de impunitate din țară transmite tuturor un mesaj că oricine poate viza jurnaliştii. Oricine poate ataca jurnaliştii, vizaţi pentru că critică președintele și pe membrii familiei sale și dezvăluie lucruri pe care aceștia doresc să le păstreze ascunse”.
Shahin Hajiyev, director executiv al Fundației Najaf Najafov, un fond de dezvoltare media, a declarat pentru VOA că, mai devreme sau mai târziu, toți jurnaliștii sunt supuși unor presiuni dacă acoperă în mod serios crimele, corupția, încălcările drepturilor omului sau orice alt fel de abateri din partea agențiilor guvernamentale: „Această practică se desfășoară în Azerbaidjan de mult timp. Există anumite subiecte, există anumite clase de oameni despre care ți se interzice să critici sau să dai informații negative. Un jurnalist care încalcă acest lucru va fi pedepsit”.
De partea cealaltă, Elshad Hajiyev, șeful departamentului mass-media și relații publice la Ministerul de Interne, care supraveghează aplicarea legii, a declarat pentru voa.com că astfel de afirmații sunt fără temei.
Potrivit organizației Reporteri fără frontiere, presiunea asupra jurnaliştilor independenţi, inclusiv a celor aflaţi în exil, şi inacţiunea la atacurile împotriva presei se numără printre obstacolele în calea libertăţii presei în Azerbaidjan. Organizația plasează Azerbaidjanul pe locul 154 din 180 de țări în Indexul pentru libertatea presei.

(redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *