◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Noul șef al Frontex promite să elimine respingerile ilegale ale migranților care vin spre Europa

Noul șef al agenției de frontieră a UE, Frontex, a promis că va pune capăt practicii de respingere ilegală și va asigura respectarea drepturilor fundamentale. Hans Leijtens a declarat reporterilor, în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, că va adera la trei „principii directoare” în timpul mandatului său: responsabilitate, respectul pentru drepturile fundamentale și transparență. „Returnările nu sunt legale, așa că ar trebui să fie, ei bine, sunt interzise. Cred că este absolut clar. Acesta este cadrul legal în care lucrez”, a spus el.

Leijtens va prelua frâiele agenției pe 1 martie și o va înlocui pe Aija Klanaja, care a ocupat funcția de director interimar al Frontex din aprilie 2022. Recent, OLAF, organul de supraveghere antifraudă al UE, a declarat-o „persoană de îngrijorare” într-un proces în curs de desfășurare. Predecesorul acesteia, Fabrice Leggeri, a demisionat după ce primele constatări ale unei investigații OLAF au dezvăluit că angajații agenției UE au acoperit respingerea ilegală a migranților la graniță la scară masivă, între 2020 și 2021.

Analiza OLAF a constatat că cel puțin șase respingeri au implicat nave grecești de pază de coastă care au fost cofinanțate de Frontex. Organizația a fost, de asemenea, acuzată că a adunat informații care au fost folosite pentru a respinge migranții din Libia, unde aceștia se confruntă cu violență și tortură în lagărele de detenție, relatează Euronews.

„Vom restabili încrederea fiind foarte transparenți cu privire la ceea ce facem și la modul în care o facem. Ne vom face treaba în conformitate cu legea și cu ceea ce doresc statele membre. Nu ar trebui să existe absolut nimic de ascuns”, a adăugat noul șefal Frontex.

În fiecare an, în jur de 500.000 de cetățeni străini primesc ordin să părăsească UE pentru că au intrat sau stau ilegal, potrivit Comisiei Europene. Cu toate acestea, doar aproximativ 30% dintre ei se întorc în țara lor de origine sau în țara din care au călătorit în UE. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *