◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

ANDREEA GIUCLEA – LAUREATĂ A PREMIILOR INTERNAȚIONALE AIPS 2020

Un simbol al Renașterii, Castelul din Vigevano (Italia) – orașul în care se află sediul Asociației Internaționale a Presei Sportive (AIPS) – a fost scena celei de a 3-a ediții a Ceremoniei de decernare a premiilor AIPS Sport Media 2020, după Lausanne (2019) și Budapesta (2020). O gală diferită în aceste vremuri marcate de pandemie, care în condițiile organizării în sistem on-line, a reușit să transmită un puternic mesaj: îndiferent de orașe, de țări blocate și zone roșii, renașterea este posibilă, iar ziariștii nu au ”lacăte”. 

A fost o nouă ediție în care în prim-plan s-au aflat și ziariștii sportivi români, pe podiumul laureaților urcând și colega Andreea Giuclea, care s-a aflat pe poziția secundă la categoria ”Best column”, în concurs cu alte 308 producții jurnalistice aparținând unor gazetari din 73 de țări. 

După ce în urmă cu doi ani, Dumitru Graur a fost pe locul 3 la categoria video, iată, acum o nouă reușită pentru publicistica sportivă românească. Andreea Giuclea s-a aflat în fața juriului cu  articolul ”Cum împăcăm legenda lui Koby Bryan cu acuzațiile de abuz sexual. Sau cum învățăm să privim idolii sportivi mai complex” (lead.ro), articol care a fost apreciat încă de la prima lectură ca un posibil ”favorit” la podium, ceea ce s-a și întâmplat în cele din urmă, această reușită fiind consolidată și de faptul că și la cealaltă categorie destinată presei scrise (Best colour piece – 511 aplicanți), Andreea Giuglea s-a aflat printre primii 15, cu ”Performanță și abuz în gimnastică”. Prin poziția ocupată în ierarhia internațională, Andreea Giuclea s-a situat, totodată, pe prima poziție în ierarhia continentală, conform AIPS Europe.

Andrea Ceffa, primarul orașului Vigevano, a deschis Ceremonia alături de președintele AIPS, Gianni Merlo, care, referindu-se la locul desfășurării Galei, a spus: „Se spune că până și Leonardo da Vinci a venit aici să se inspire. Sper, la rândul nostru, că putem inspira mulți oameni de aici, pentru că această acțiune este un fel de renaștere pentru noi. Există o lumină de la capătul tunelului… Vrem să transmitem un mesaj de speranță, să ne amintim că, după Covid, trebuie să ne întoarcem la lumea noastră normală, care trebuie să fie mai bună decât trecutul… Cu puțin timp înainte de lansarea ediției 2020 a AIPS Sport Media Awards, pandemia a lovit lumea. În ciuda circumstanțelor dificile, fără precedent, primul mesaj pe care l-am trimis a fost clar și puternic: Sportul a fost anulat, jurnalismul nu.  Și noi am avut dreptate…”. Dovadă au fost cele 1871 de producții jurnalistice (un record) înscrise în concurs, provenind din 129 de țări diferite (un record) și în 34 de limbi diferite (da, un alt record).

Drumul spre podiumul celor 8 categorii (presă scrisă, foto, video, audio) a fost unul extrem de dificil, fiecare piesă fiind supusă unei extrem de atente și exigente evaluări din partea juraților – membri ai Comitetului Executiv, ai Panelului internațional și ai grupurilorde experți – care au jucat un rol vital în procesul de evaluare, fiind necesare multiple reuniuni (via on-line) de vizionare și revizionare, de analiză și reanaliză, pentru a se ajunge la deciziile finale, toate acestea având în vedere calitatea deosebită a materialelor, extrem de greu a le departaja. 

Momentul așteptat cu mult interes din partea noastră, având în vedere nominalizările, a fost cel în care Valentina Clemente, jurnalistă a Sky TG 24, moderatoarea emisiunii, i-a dat microfonul colegei Evelyn Watta, vicepreședinte AIPS, care a anunțat podiumul la categoria ”Best Column” (editorial, articol de fond etc): 

” … Locul 3 a revenit lui Alexey Avdokhin (Russia) pentru articolul referitor la doping ca politică de stat în Rusia, publicat în sports.ru…. Felicitări Alexey!

… Premiul al doilea se îndreaptă spre Andreea Giuclea (România), cu reflecția ei despre „Cum împăcăm legenda lui Kobe Bryant cu acuzațiile de abuz sexual”, publicată în  lead.ro… Felicitări Andreea!

… Premiul întâi este atribuit Dinei-Asher Smith (Marea Britanie), campioană mondială la 200 m la CM Doha 2019, ziaristă cunoscută pentru articolele sale în Daily Telegraph și Women’s Sport Monthly, articolul câștigător fiind despre rasism și propria sa poveste: «Crezi că rasismul nu m-a afectat? Este aproape în fiecare zi»… Felicitări Dina!”

Au fost opt categorii (seniori: fotografie sport acțiune; foto portofoliu; articol / editorial / analiză / comentariu; reportaj / interviu; scurtmetraj video; profil sportiv video; documentar video; audio), plus categoria specială pentru sub jurnaliști sub 30 de ani, la care s-a adăugat una introdusă ca o ”mențiune specială” pentru articolele cu subiect din lumea sportului marcat de pandemia Covid. De această dată, parcă mai mult decât la edițiile precedente, principala remarcă este aceea că s-au aflat în concurs producții jurnalistice de o calitate remarcabilă, alegerile fiind deosebit de dificile, majoritatea abordând subiecte de actualitate din lumea sportului, cu o tratare dinamică și activă, pe fondul unei interpretări jurnalistice de excepție.

În concurs, alături de Andreea Giuclea, s-au mai aflat și alți jurnaliști români: Dumitru Graur cu documentarul Il Luce, care s-a plasat între primii 15 la categoria ”Video profil” (47 producții),  Alexandra Fechete, Zsolt Halmagyi (foto portofoliu – 146), Cosmin Iftode, Gabriela Murgeanu (foto acțiune – 337), Adrian Ioan Micinic, Inocențiu Voinea (editorial / articol)

Au fost desemnați câștigători: Audio – Tracey Holmes (Australia), Foto portofoliu – Adam Pretty (Australia), Foto acțiune – Andrzej Grygiel (Polonia), Video, profil sportiv – Pierre Deprez (Belgia), Video documentar – Louis Myles (M. Britanie), Video scurt diverse – Hassen Guedioura (Franța), Presa scrisă, reportaj – Bernt Jakob Oksnes (Norvegia), presă scrisă articol / editorial – Dina Asher-Smith (Marea Britanie), Tineri reporteri: Clarisse Sih (Camerun) – TV, Anna Szilágyi (Ungaria) – Foto, Ari Schneider (SUA) – presă scrisă.

Un moment emoționant l-a constituit legătura cu îndepărtatul oraș columbian Barranquilla, pentru a i se acorda  jurnalistului Chelo De Castro , care și-a sărbătorit 101 ani pe 19 martie, Premiul special ”O viață în sport”…

La Castelul din Vigevano, întreaga atmosferă creată pentru această Gală, care a fost urmărită în direct de aproape 3000 de persoane, a fost una de excepție, care a demonstrat, că indiferent de condiții, indiferent de blocaje, jurnalismul continuă să trăiască la cote dintre cele mai intense. În același timp, a reliefat faptul că AIPS, care se apropie de celebrarea a 100 de ani de la înfiinșare, a fost, este și rămâne una dintre cele mai puternice organizații internaționale ale presei sportive. 

 

Emanuel FÂNTÂNEANU

Membru Comitetul Executiv AIPS

Membru al Juriului AIPS

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *