default-logo

BOOKFEST  la cea de-a patra ediție

Centrul Expozițional Moldexpo, din Chișinău, va găzdui în perioada 28 august -1 septembrie 2019, între orele 10.00-22.00,   peste 50.000 de cărți, cu reduceri de până la 80 % din preț,  oferite publicului,  de către cele mai prestigioase edituri din România și Republica Moldova.

Menționăm în mod special aparițiile ce vin să omagieze, prin scrieri și materiale inedite, cele 2 evenimente importante din istoria noastră: Centenarul Marii Uniri și renașterea spirituală și națională în Moldova de răsărit, acum 30 de ani, când s-a revenit la  limba română și  alfabetul latin.

În primul registru se înscriu panourile documentare din seria România întregită   – primul Centenar (o cronică a înfăptuiriii Marii Uniri, de la votul plebiscitar din comunitățile istorice  – Basarabia, Bucovina, Transilvania – la recunoașterea internațională  a  României întregite, la Conferința de Pace de la Paris), apărute la editura Eurodidactica (director, istoricul Eugen Ursu), ce vor fi lansate în spațiul central de evenimente  joi, 29 august, în intervalul orar 16.00-16.55.

Cel de-al doilea registru este marcat de o apariție-eveniment: volumele  Din Basarabia, Poeme alese din creația lui  Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi si Nicolae Dabija, apărute la editura  Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Lansarea este programată într-o zi emblematică pentru toți românii –  31 august, sărbătoarea Limbii noastre cea Română, în spațiul central de evenimente, intervalul  orar 10:00 – 10:55 .

Ediția de patrimoniu cuprinde cele mai reprezentative și frumoase poezii  din creația celor 3 apostoli ai Basarabiei, care prin pana și vocea lor au trezit spiritul național la sfârșitul anilor 80, inspirând zeci de generații de a-și căuta rădăcinile, istoria, identitatea.

Ne propunem ca prin distribuirea volumelor în bibliotecile publice din România să  împărtășim din  izvorul  cunoașterii  de înălțimi și profunzimi,  din sublimul trăirilor  unor adevăruri sfinte cum e Patria, mama, dorul… Or,  de la  poeți,  mesagerii adevărului și dreptății, am  învățat ce înseamnă conștiința de neam.  Casa Scriitorilor, un spațiu deopotrivă mioritic și vulcanic, a devenit bastionul  mișcării de rezistență, căruia îi datorăm revenirea, acum 30 de ani,  la limba romană în  grafia latină.

         La București, constatând  cât de dureroasă  a fost înstrăinarea atâtor zeci de mii de români, proveniți din  provinciile istorice rupte din trupul Țării-mamă,  mi-am făcut un crez, dar și un obiectiv din a susține, printr-un șir de acțiuni culturale, științifice, educaționale,  circuitul  valorilor românești.

      Saloanele de carte românească de la Chișinău ne oferă una din cele mai oportune ocazii de a persevera întru apropierea  celor două maluri de Prut.

                                                                                                 Iuliana Gorea Costin

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*