default-logo

SIP solicită investigarea crimei și a atacurilor desfășurate împotriva jurnaliștilor columbieni

Societatea Interamericană de Presă – SIP și-a exprimat îngrijorarea și a cerut guvernului columbian să investigheze uciderea unui jurnalist și rapoartele privind atacurile și amenințările la adresa altor reporteri, înregistrate în ultimele luni.În data de 13 august,  a f0st asasinat Abelardo Liz de la  postul de radio Nación Nasa Estéreo din municipiul Corinto, din nordul regiunii Cauca. Jurnalistul, în vârstă de 34 de ani, transmitea o confruntare între Forța Publică din Columbia și comunitățile indigene din Corinto, când a fost împușcat de trei ori din zona în care erau soldații Armatei.Președintele SIP, Christopher Barnes și președintele Comisiei pentru Libertatea Presei și a Informațiilor, Roberto Rock, au solicitat guvernului columbian să investigheze, imediat, asasinatul și denunțurile prezentate de jurnaliști, fapte  care implică  militari.Potrivit rapoartelor Fundației pentru Libertatea Presei, în acest an, au avut loct numeroase atacuri și agresiuni din partea Armatei împotriva presei.

Christopher Barnes, directorul The Gleaner Company (Media) Limited, Kingston, Jamaica, și Rock, directorul portalului La Silla Rota, Mexico City, își manifestă încrederea că guvernul columbian va acorda atenția cuvenită problemelor referitoare la amploarea atacurilor împotriva jurnaliștilor din țară și au solicitat, de asemenea, să se garanteze siguranța colegilor amenințați de către persoane necunoscute și de către membrii FARC. Printre aceste incidente se află fotograful Fernando Osorio de la Voces del Guayabero ( el publică pe Facebook) care a denunțat că membrii Armatei au tras trei focuri de armă asupra lui, provocându-i răni la mână. De asemenea, el a denunțat că a fost reținut împreună cu colegul său,  Edilson Álvarez,  și amenințat cu moartea.

Alțitrei jurnaliști au primit amenințări cu moartea la Ipiales, Nariño, în timp ce  făceau o investigație jurnalistică  referitoare la transportul ilegal  cu cetățeni străini, în timpul pandemiei, de la granița cu Ecuador până la granița cu Venezuela. Carlos Alfonso Pérez Cedeño, directorul La Lupa Araucana (YouTube și Facebook) și corespondent pentru Caracol Televisión din Arauca, a denunțat că a fost amenințat de presupuși teroriști FARC.

Sursa: SIP        

                      Elena Chiriță

                      Reprezentanta UZPR pentru America Latină și Caraibe

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*