default-logo

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, ediția a X-a

La finalul acestei luni debutează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), cel mai important eveniment literar din Vestul țării. O nouă ediție pe care organizatorii s-au ambiționat să o pregătească în format fizic, cu participarea unui număr limitat de persoane în public și cu respectarea tuturor dispozițiilor legale în vigoare în ceea ce privește prevenirea răspândirii infecției cu COVID 19.

Timp de trei zile, de miercuri, 27 octombrie, pînă vineri, 29 octombrie, în fiecare seară începînd cu ora 18.00, iubitorii de literatură din Timișoara sînt așteptați în Sala Barocă a Muzeului de Artă, pentru a lua parte la o serie de lecturi publice și dezbateri susținute de nume importante ale literaturii contemporane.

Hervé Le Tellier – laureatul Premiului Goncourt ediția 2020, András Forgách – prozator și dramaturg, una dintre cele mai influente figuri ale lumii culturale maghiare de astăzi, alături de scriitori români cunoscuți precum Petre Cimpoeșu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Magda Cârneci, Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru și Romulus Bucur se află pe lista invitaților din acest an ai FILTM.

La fel ca și în anii anteriori, și serile celei de-a X-a ediții sînt legate semantic de o temă. După „Țară, țară de adopție“ (2019) și „Granițe. Evadări, refugii, regăsiri“ (2020), anul 2021 le propune iubitorilor de literatură din Timișoara ca fir roșu tema „Acasă“, semn al reîntoarcerii la o normalitate necesară, la formula întâlnirilor față în față, calde și umanizate cu literatura și cei care o scriu.  Acasă înseamnă însă și istoria unui loc, a unei familii sau a unui popor, la fel cum acasă poate fi și biografia unui personaj, loc în care acesta se legitimează ca ființă umană. Acasă înseamnă identitate și loc de reculegere, înseamnă corp și iluzia comunicării cu cei care locuiesc alături de noi sub acoperișul aceleiași familii.

Acasă, ca pretext pentru dialoguri despre identitate și mix identitar în orașul în care multiculturalitatea înseamnă pur și simplu acasă.

Accesul la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara se va face exclusiv prin prezentarea certificatului digital european COVID-19 sau a unui test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea evenimentului. Rezervarea locurilor se face în scris, printr-un e-mail trimis la filtm@ladouabufnite.ro. Rezervarea locului devine valabilă numai după primirea unei confirmări în scris.

Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara „La Vest de Est / La Est de Vest“ (FILTM) a fost inițiat în toamna anului 2012, ca un proiect care îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă“ şi să redefinească pe harta literară a României, dar şi pe cea europeană, identitatea oraşului Timişoara. Echipa de organizare îi reunește pe: Robert Șerban, Oana Boca Stănescu, Ioana Gruenwald, Oana Doboși și Raluca Selejan. Site oficial: www.filtm.ro

Îmblînzitorul de pandemie

E al doilea an al pandemiei. Numărul îmbolnăvirilor, al internaților în spitale și al morților crește de la o zi la alta. Măsurile de protecție se înăspresc, apelurile la vaccinare se îndesesc, măștile își reintră în rolurile principale, iar mediul online e din nou o parolă de acces către ceilalți și către evenimente ce nu s-au anulat, dar se desfășoară fără public, doar în văzul camerelor de filmat și cu distanța de cel puțin doi metri între protagoniști. Certificatul verde devine pașaport pentru cei care s-au vaccinat și care astfel pot intra acolo unde încă mai sunt deschise ușile. Teama și îngrijorarea cresc, prețurile, și ele, iar criza economică se suprapune peste cea din spitale. Pare o distopie, o ficțiune noir, un început de poveste ce-și anunță din start ratarea. Din nefericire, e chiar realitatea la care – ca să rămânem conectați, dar nu disperați – ar trebui să găsim îmblânzitori capabili să o facă mai ușor suportabilă, mai lesne de străbătut, mai domestică. Însă care să fie mai mult decît telefonul mobil, televizorul, computerul, consola pentru jocuri, căștile, fereastra, cartea. Și, într-un fel, să le aducă pe toate laolaltă, dar să aibă în plus ceea ce obiectele, oricît de sofisticate, inteligente și prietenoase sunt, n-au: omenescul.

Unul dintre acești îmblînzitori e Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara. Ajuns la a X-a ediție, festivalul va fi pentru trei zile o arie protejată –  nu doar simbolic – de pandemie. Întîlnirile cu scriitori de primă mînă, cu lecturile lor, cu discuțiile și schimburile de idei ne vor decupla de la alarme și griji și ne vor duce acasă. Dar nu între pereții unde ne petrecem o bună parte din vieți, ci într-un loc fără granițe, distanțe, pașapoarte, certificate, un loc în care sîntem, totodată, gazde și oaspeți. Fiindcă singurul acasă adevărat e în noi, în forța cu care ne putem imagina orice. Împreună cu cei care, asemenea nouă, cred în frumusețea și puterea cuvintelor, vom sta sub același acoperiș al literaturii și vom avea parte de un eveniment de… zece: FILTM.

Robert ȘERBAN,
președintele Festivalului

PROGRAM:

  •  Miercuri, 27 octombrie

Tema serii: Literatura mileniului III: joc serios, formule comerciale și gustul public

LeHervé Le Tellier în dialog cu Mirela Nagâț

Dat fiind că proza contemporană pare a fi din ce în ce mai aservită marilor circuite comerciale și, implicit, unor teme „vandabile“, cît își mai poate permite un prozator să practice „jocul gratuit“ al literaturii, unul aflat în permanent dialog cu literatura trecutului și cu cea „potențială”? Cum poate fenta acest scriitor apărarea echipei redutabile a gustului public?

  • Joi, 28 octombrie

Tema serii: Apartenență generațională și individualitate poetică

Lecturi publice și dezbateri, cu participarea scriitorilor: Magda Cârneci, Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Romulus Bucur. Moderator: Cosmin Ciotloș

Este apartenența la o generație poetică o trăsătură a tinereții? Cînd și cum are loc desprinderea, cum începe procesul de „individuare“ poetică și ce rol joacă politicul și socialul în formularea trăsăturilor comune și în păstrarea coeziunii în cadrul unor grupări literare?

  • Vineri, 29 octombrie

Tema serii: Politica literaturii și poetica intimității

Lecturi publice și dezbateri, cu participarea scriitorilor: András Forgách, Petru Cimpoeșu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa. Moderatoare: Magda Grădinaru

Poate literatura „politică“ să joace rolul unei soluții revelatoare pentru fotografiile trecutului sau este pur și simplu parte a unui ritual de exorcizare? Cum se produce acroșajul dintre Istorie și istoria personală, acolo unde politica se transformă în poetică? Cum poți livra istoria personală ca fiind parte din istoria unei societăți sau a unei comunități? De ce ne încăpățînăm să scormonim trecutul, cînd o parte majoră a publicului cititor nu este interesat de acesta sau de eventualele „revelații“ aduse de literatura aceasta?

Informare – Atribuire de sens

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara găzduiește în programul său și o expoziție multimedia inedită semnată de artistul media și regizorul de filme independente Péter Forgács, fratele scriitorului András Forgách.

Informare – Atribuire de sens este o expoziție multimedia inedită semnată de artistul media și regizorul de filme independente Péter Forgács, fratele scriitorului András Forgách. În această expoziţie artistul a lucrat cu propriile amintiri: a prelucrat arhiva care dezvăluie povestea unei familii, în centrul ei aflîndu-se figura mamei. Instalaţia lui Péter Forgács împreună cu romanul Dosarele mamei mele, cartea din care András Forgách va citi la FILTM anul acesta, constituie cronologia unei perioade de un deceniu, care redă, prin reorganizarea arhivei private, modul în care practicile autoritare din epoca lui Kádár au definit viaţa cotidiană.

Expoziția creată de către Marcell Esterházy, Péter Forgács și Gábor Gerhes, intitulată Informare, a avut loc în perioada 17 noiembrie 2015 – 13 martie 2016 la Centrul de fotografie contemporană Robert Capa din Budapesta (curator: Emese Mucsi). Ca parte a acestui proiect a fost prezentată pentru prima dată expoziția Atribuire de sens, creată de Péter Forgács.

 

observatorulcultural.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.