default-logo

Jurnaliștii cer eliberarea din închisoare a lui Julian Assange, „în numele libertății presei”

O coaliție internațională de jurnaliști și editori a cerut ca fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, să fie eliberat imediat din închisoarea din Marea Britanie în care se află și să se renunțe la toate acuzațiile împotriva lui. Cincisprezece reprezentanți ai sindicatelor și organizațiilor jurnaliștilor și editorilor din șase țări s-au reunit la Geneva pentru „apelul de a-l elibera pe Julian Assange, în numele libertății presei”, informează voanews.com.
Petiționarii au cerut, de asemenea, autorităților elvețiene, care au spus că au lucrat pentru a-l proteja pe Assange, să-i faciliteze eliberarea, oferindu-i un adăpost sigur pentru continuarea urmăririi penale în Elveția. Pierre Ruetschi, șeful Clubului de presă elvețian care a găzduit evenimentul, a avertizat că „democrația este luată ostatică”: „Această încercare de a criminaliza jurnalismul este o amenințare serioasă”. La rândul său, Tim Dawson, de la Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Marea Britanie și Irlanda, susține că „dacă Julian Assange poate fi amenințat cu urmărirea penală ca spion, ce ar putea însemna asta pentru alți jurnaliști”.
Apelul a venit după ce guvernul britanic a aprobat extrădarea lui Assange în Statele Unite, spre consternarea susținătorilor săi și a reprezentanților presei.
Assange, în vârstă de 50 de ani, a spus că va face recurs împotriva deciziei.
El este căutat să fie judecat pentru încălcarea Legii din SUA privind Spionajul, prin publicarea unor dosare militare și diplomatice în 2010 și riscă până la 175 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.
Cazul Assange a devenit o cauză celebră pentru libertatea presei. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*