default-logo

Sprijin financiar consistent pentru croații de peste hotare care vor să se întoarcă în țara natală

Croații care aleg să se întoarcă din alte țări UE și să-și înceapă propria afacere în Croația vor primi granturi de până la 200.000 kuna (26.000 euro), ca parte a noii scheme „Eu aleg Croația”, a anunțat premierul Andrej Plenković.

În ultimii șapte ani, aproximativ 350.000 de persoane, majoritatea tineri și mulți dintre ei cu copii, au părăsit Croația, deoarece piața muncii din alte țări UE s-a deschis pentru ei. Populația a scăzut la 3,8 milioane de persoane, față de 4,5 milioane acum 30 de ani.

Schema extinde Serviciul croat de ocupare a forței de muncă (HZZ), sistem de servicii de găsire a unui loc de muncă care încurajează angajarea pe cont propriu și prevede o subvenție de 6.700 euro pentru persoanele care se întorc din alte țări ale UE pentru a-și începe propria afacere, precum și granturi pentru demararea unei afaceri în mediul rural.

Plenković a spus că revitalizarea demografică este subiectul cheie pentru Croația, din cauza îmbătrânirii populației și a tendințelor demografice negative din ultimii 70 de ani.

O schemă similară este prevăzută pentru migrația în Croația, având în vedere tendința actuală a persoanelor care se mută din zonele rurale în zonele urbane, unde locuiesc adesea în unități de locuințe mai mici, ca urmare a faptului că tind să aibă mai puțini copii. „Acest lucru oferă o șansă celor care au plecat în ultima vreme într-o altă țară membră a UE, de a găsi un motiv, o nișă și să-și dorească să se întoarcă. Guvernul este aici pentru a oferi o oportunitate”, a spus Plenković.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*