◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Jurnalistul Dom Phillips, ucis la ordinul unui șef de bandă de crimă organizată

Poliția braziliană a numit presupusul creier din spatele crimelor jurnalistului britanic Dom Phillips și expertului indigen brazilian Bruno Pereira, în Amazon, anul trecut.

Rubens Villar Coelho, a cărui poreclă este Colômbia, a fost arestat pentru prima dată la o lună după ce cei doi bărbați au fost uciși în regiunea din valea Javari, din Amazon. El a fost eliberat în octombrie, dar a fost arestat din nou, pentru încălcarea condițiilor de cauțiune.

Șeful poliției federale pentru statul Amazonas, unde se află valea Javari, a declarat reporterilor că anchetatorii au ajuns la concluzia că Villar Coelho – care a fost acuzat că a condus o bandă ilegală de pescuit în regiunea de graniță – a ordonat crimele. „Nu mă îndoiesc că Colômbia a fost creierul”, a declarat Alexandre Fontes la o conferință de presă în capitala statului, Manaus, potrivit site-ului de știri brazilian G1citat de The Guardian.

Alți trei bărbați sunt în prezent în arest pentru crime și sunt acuzați că i-au împușcat pe Phillips și Pereira în timp ce călătoreau pe râul Itaquaí, în dimineața zilei de 5 iunie 2022. Aceștia sunt Amarildo da Costa Oliveira, Jefferson da Silva Lima și Oseney da Costa de Oliveira. Fontes a spus că anchetatorii au adunat dovezi că Villar Coelho le-a oferit primilor doi muniția care a fost folosită pentru a comite crima.

Villar Coelho a negat implicarea în crimă.

Phillips, în vârstă de 57 de ani, colaborator The Guardian, a călătorit în valea Javari împreună cu Pereira, ca parte a cercetării pentru o carte pe care o scria despre Amazon.

Crimele au stârnit indignare internațională și au expus daunele aduse mediului și comunităților indigene din Brazilia în timpul guvernului lui Jair Bolsonaro, care a pierdut alegerile din octombrie trecut și se află în prezent în SUA.

Beto Marubo, un lider javari apropiat de Pereira, a declarat că activiștii indigeni nu au văzut niciun semn că situația de securitate se îmbunătățește în regiune, în ciuda protestelor provocate de cele două crime.

Satisfacția că poliția l-a acuzat oficial pe Villar Coelho, o figură notorie și de temut în regiunea în care Phillips și Pereira au fost uciși, a fost temperată de suspiciunile că crimele lor ar fi făcut parte dintr-o conspirație mai mare, într-o regiune inundată de infracțiuni ecologice și trafic de droguri, care ar implica și carteluri din Columbia și Mexic.

Valea Javari, care găzduiește cea mai mare concentrație de triburi indigene izolate din lume, a devenit o autostradă majoră pentru contrabanda de cocaină și marijuana în ultimii ani, cantități uriașe de droguri fiind transportate pe fluviu din Peru în Brazilia și apoi spre Europa. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *