default-logo

Noua serie a revistei „Semenicul”, din Reșița. Nr. 1 și 2/2021

A fost reluată, în serie nouă, revista de literatură, artă și cultură SEMENICUL din Reșița (Nr.1 și nr 2/ 2021, în câte 156 p.), ale cărei începuturi datează încă din 1971, când în cetatea siderurgiei românești (Banatul imperial din Mitteleuropa) se aniversa împlinirea a două secole de la aprinderea primelor două furnale (3 iulie 1771). În acel an de mare sărbătoare s-au pus bazele cenaclului „Semenicul” care de la caiete lunare șapirografiate a trecut la numere tipărite, înlesnind afirmarea, de-a lungul anilor, a unor veritabili scriitori și jurnaliști.

„Așadar, în acești 50 de ani – scrie în editorialul nr. 1/2021 redactorul-șef Gheorghe Jurma, secretarul literar al cenaclului de altădată, recunoscut istoric și critic literar – cenaclul și revista Semenicul au dat Reșiței o dimensiune nouă cu care s-a înscris definitiv în circuitul național de valori. Reluăm firul tipăriturilor acum, cu numărul 20 din ultima serie-carte, pentru a marca cele cinci decenii de revistă și 250 de ani a industriei reșițene.”

Cunoscând foarte bine viața culturală a Reșiței de azi, grație întâlnirilor de ani buni avute cu scriitori și publiciști reșițeni în cadrul Colocviilor revistei „Reflex” de la Băile Herculane, organizate de neuitatul poet și editor OCTAVIAN DOCLIN (1950-2020), pot spune că „orașul cu poeți” de pe Bârzava (cum este cunoscută cetatea siderurgiei românești și nu numai în presa bănățeană) are azi o pleiadă de condeieri, deopotrivă scriitori și jurnaliști, din care am putea aminti pe NICOLAE SÂRBU (poet și gazetar profesionist), GHEORGHE JURMA (istoric și critic literar), DORINA SGAVERDIA (jurnalistă și prozatoare), ALEXANDRA GORGHIU (jurnalist), ERWIN JOSEF ȚIGLA (publicist, documentarist, foto-reporter, cel mai de seamă germanist și director al Bibliotecii Germane din municipiu) și mulți alți autori membri ai uniunilor de creație „de utilitate publică” U.S.R. și U.Z.P.R.

Revista-carte „Semenicul” ne propune rubrici interesante (De pe vârful muntelui, Cărțile Reșiței, Dialog, Mărturii, Profil, Restituiri, Accente, Lumea artelor, Vitrina cărților, Documentar, Arhiva „Semenicului”, „Orașul cu poeți”), în cadrul cărora semnează condeie cunoscute: esteticianul și criticul literar Mircea Martin (fiu al Reșiței), criticul și istoricul literar Cornel Ungureanu, Gheorghe Jurma, Nicolae Irimia,C. Traian, Ana Kremm, Alexandru Dumitru, Daniel Luca, Maria Nițu, Nicolae, „Conte de Ohaba” / Nicolae Sârbu, Anton GeIoanKaleve, Georgescu, Vasile BogdanIosif Bădescu, Iulian Barbu, Matei Mircioane, Dorina Sgaverdia (secretara Filialei Reșița a UZPR), Alexandra Gorghiu (de la Radio „Boema” Reșița) ș.a.

Urăm noii serii a revistei „Semenicul”, acum, la ceasul maturității depline a celor care în urmă cu o jumătate de secol au inițiat-o, succese cât mai răsunătoare în spațiul național, depășindu-se astfel un oarecare localism creator și o mândrie regională, peste marginile cărora marile valori culturale din Banatul de Munte au sărit adesea. (Z.C.)

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*