default-logo

Campanie extinsă împotriva extrădării lui Assange din Marea Britanie

Experții europeni în drepturile omului s-au alăturat campaniei care îndeamnă guvernul Regatului Unit să nu-l extrădeze pe controversatul șef al WikiLeaks, Julian Assange, pentru a fi judecat în Statele Unite. Într-o scrisoare deschisă, comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović, i-a cerut ministrului britanic de Interne, Priti Patel, să nu-l extrădeze pe Assange. „Natura largă și vagă a acuzațiilor împotriva domnului Assange și a infracțiunilor enumerate în rechizitoriu sunt îngrijorătoare, deoarece multe dintre ele se referă la activități care se află în centrul jurnalismului de investigație în Europa și nu numai. În consecință, permiterea extrădării domnului Assange pe această bază ar avea un efect înfricoșător asupra libertății presei și, în cele din urmă, ar putea împiedica presa în îndeplinirea sarcinii sale de furnizor de informații și de supraveghetor public în societățile democratice”, se spune în scrisoarea lui Mijatović.
Soarta lui Assange este acum în mâinile lui Patel și se așteaptă o decizie iminentă. SUA încearcă să-l judece pe Assange pentru presupusa conspirație de a obține și dezvălui informații despre apărare și securitate, după ce WikiLeaks, pe care Assange l-a editat, a publicat mii de documente scurse legate de războaiele conduse de SUA din Irak și Afganistan. Dacă va fi găsit vinovat, Assange ar primi probabil o condamnare pe viață.
Anul trecut, un tribunal britanic a decis că Assange ar putea fi extrădat, în ciuda avertismentelor echipei sale juridice cu privire la starea sănătății sale mintale și că prezintă risc de sinucidere, relatează EURACTIV.
Dosarul împotriva lui Assange se desfășoară de peste un deceniu.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*