◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Competențele digitale, o chestiune de supraviețuire în jurnalism

Deficitul de competențe digitale este o amenințare semnificativă pentru știrile credibile. Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului de la Oxford citează că 75% din populația globală caută știri și informații pe rețelele de socializare precum Twitter, YouTube și Meta (care dețin Facebook, Instagram și WhatsApp).

Potențialul jurnaliștilor de a raporta de oriunde și de a intra imediat în legătură cu un public global este atât cea mai mare oportunitate, cât și cea mai mare amenințare pentru reportajele credibile. Decalajul dintre abilitățile pe care le învață jurnaliştii în mod tradițional și mediul digital în care lucrează creează provocări serioase de confidențialitate și siguranță pentru jurnaliști. Dincolo de jurnalism, același decalaj al competențelor digitale riscă să lase oameni în urmă, în special generațiile mai în vârstă, lucrătorii și pe oricine trăiește în zone în care adoptarea digitală este în urmă.

Având telefonul ca redacție și rețelele de social media ca pe un canal de distribuție, înțelegerea publicării digitale este o abilitate de bază de care au nevoie jurnaliştii, notează weforum.org.

BigSpring, o platformă de pregătire pentru lucrul pe mobil, a colaborat cu Proiectul Meta Jurnalism, Centrul pentru Raportare Investigativă Sri Lanka (CIR) și Centrul pentru Acțiune Comunicare Bangladesh (C-CAB) pentru a îmbunătăți abilitățile de publicare digitală a peste 4.000 de jurnaliști din Bangladesh. Mulți dintre acești jurnaliști erau din zonele rurale și nu aveau acces la abilități de acest tip. Jurnaliștii au învățat cum să-și protejeze conturile și confidențialitatea pentru a rămâne în siguranță, împreună cu cele mai bune practici privind utilizarea videoclipurilor pentru a-și relata poveștile. Rezultatul acestui proiect a fost o creștere a adoptării digitale și a numărului de jurnaliști pregătiți pentru muncă.

Pe parcursul acestui proiect, agilitatea și accesibilitatea s-au dovedit cei doi factori care contribuie la echiparea profesioniştilor pentru a fi productivi. „Parteneriatul nostru cu BigSpring a fost crucial pentru a ajuta jurnaliştii şi redacţiile să-şi dezvolte abilităţile şi formarea necesare pentru a naviga în transformarea digitală şi pentru a dezvolta comunităţi mai implicate în ecosistemul de ştiri”, explică Anjali Kapoor, director de Parteneriate de ştiri în cadrul Meta Asia Pacific.

Abilitățile digitale trebuie predate rapid și actualizate frecvent. Viteza cu care evoluează rețelele sociale și platformele digitale înseamnă că abilitățile jurnaliștilor trebuie să se miște în același ritm. Modelul tradițional de pregătire la clasă și educație universitară durează prea mult. În momentul în care un curs este dezvoltat, implementat și finalizat de către o persoană, o mare parte din informațiile pe care le învață vor fi fost depășite.

Competențele digitale trebuie să fie accesibile pe scară largă. Telefoanele mobile sunt, de departe, cele mai conectate dispozitive de pe planetă, așa că instruirea pe mobil este cea mai bună modalitate de a ajunge la cel mai mare număr de oameni. Localizarea este importantă, deoarece jurnaliștii care acoperă știrile locale în limbile locale sunt esențiali pentru creșterea reportajelor locale în locurile nou conectate.

Reducerea decalajului de competențe digitale la scară. Digitalizarea schimbă totul rapid și fiecare nouă oportunitate pe care o creează generează, de asemenea, riscul ca jurnaliștii, și nu doar ei, să rămână în urmă. Atunci când digitizarea este cuplată cu competențele necesare, oferă tuturor oportunitatea de a deveni implicați și productivi.

Pregătirea oamenilor să lucreze într-o lume care se accelerează rapid este cea mai critică problemă economică și societală a următorului deceniu. Reducerea decalajului de competențe digitale se află în centrul soluției. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *