default-logo

Un secol de învățământ românesc la ,,Moise Nicoară”

Într-o atmosferă de înaltă ținută academică, la Colegiul Național ,,Moise Nicoară” din Arad, s-au desfășurat  manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de învățământ în limba română și de performanță în acest prestigios liceu.

 Simpozionul dedicat centenarului a debutat – vineri, 22 noiembrie – în Sala Festivă a colegiului, cu discursurile invitaților:  Î.P.S. Arhiepiscopul Aradului – Timotei Seviciu, primarul Aradului – Călin Bibarț, vicepreședintele Consilului Județean Arad – Sergiu Bîlcea, inspectorul școlar general Marius Gondor, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci – rector al UVVG Arad, prof. univ. dr. Codruța Simona Stoica – prorector al UAV Arad.

După discursul de bun venit adresat tuturor participanților de către dna director prof. Diana Achim, a urmat prezentarea în plen a lucrărilor simpozionului. Au conferențiat personalități ale lumii culturale și științifice românești, fiecare dintre aceștia având o legătură de suflet cu Colegiul Național ,,Moise Nicoară”. Lucrările prezentate au fost: ,,Un liceu cât o catedrală’’ – P.S. Sofronie, ,,Moise Nicoară – un destin neîmplinit al diplomației române’’ – Radu Homescu, ,,Rolul școlii ,,Moise Nicoară” în formarea competențelor viitorilor profesioniști” – Corina Pelău,  ,,Un secol de învățământ filosofic românesc. Un profil al disciplinei” – Ioan Biriș, ,,De la Moise Nicoară la Universitatea de Vest din Timișoara, cu escală la Paris” – Eva Kaslik, ,,Liceul – între literatură și amintiri” – Romulus Bucur. Consistența și densitatea comunicărilor științifice, sinceritatea evocărilor au creat emoție și vibrație în sală și în sufletul celor prezenți.

 Un moment deosebit l-a constituit lansarea numărului special al revistei ,,Laboremus” a cărui prezentare a fost făcută în mod admirabil de cea care a coordonat realizarea acestuia: prof.dr. Janina Flueraș.

,,Performanțele constante și  supraviețuirea în timp a școlii se datorează înfruntării și depășirii ideologiilor trecătoare și se mai datorează unui acut simț al responsabilității față de copii, care trebuie să crească frumos, ca să devină ei înșiși. Fidelitatea față de această filosofie și consecvența în păstrarea ei au împlinit rosturile școlii și au rânduit ca oamenii care s-au întâlnit aici să-și găsească locul în lume.” – a subliniat prof. Diana Achim, director al Colegiului Național ,,Moise Nicoară”, în discursul său de deschidere a simpozionului.

Lucrările Simpozionului  «100 de ani de învățământ românesc și de performanță la ,,Moise Nicoară’’ » au continuat a doua zi cu alte prezentări în plen (susținute de Jorza Andrei și Rațiu Florin – prin transmisiuni video și de Carmen Vidu – printr-un discurs original și captivant intitulat “Jurnal de Moise Nicoară”), prin prezentări pe secțiuni și prin ateliere pentru elevi.

Din programul prezentărilor pe secțiuni au făcut parte: secțiunea ,,Contextul social și istoric al anului 1919 – moment de înființare a învățământului în limba română” – moderator prof.dr. Simona Stiger, secțiunea ,,Portrete și autoportrete” – moderator prof.dr. Janina Flueraș, secțiunea ,,Portrete de profesori” – moderator prof.univ.dr. Dorin Herlo, secțiunea ,,100 de ani de învățământ românesc la Moise Nicoară – o istorie a performanței” – moderator prof. Mirela Mureșan, secțiunea ,,Inedit” – moderator prof.dr. Diana Achim. În paralel cu prezentările pe secțiuni, în alte săli, decorate tematic, se desfășurau atelierele pentru elevi: ,,Valorile școlii” (prof.dr. Andreia Maxim, prof. Dan Rotariu, prof. Alexandra Nicula), ,,Excelența în educație” (prof. Radu Savulov, prof Viorica Șandor), ,,Moise Nicoară – un împătimit în dragostea pentru neamul său” (prof.dr. Diana Șimonca Oprița, prof. Camelia Circa Chirilă).

În încheierea simpozionului, după prezentarea bilanțului pe secțiuni, publicul prezent în sală a avut ocazia să asculte încă doua mărturii despre rolul acestui liceu în parcursul profesional de excepție al foștilor noștri absolvenți Călin Popa și Emil Popa, urmate de saluturile video adresate profesorilor acestui liceu de numeroși alți foști elevi. Intonarea imnului Gaudeamus Igitur a pus un punct final activităților dedicate centenarului de 100 de ani de învățământ românesc și de performanță la ,,Moise Nicoară”.

Într-un liceu în care valoarea și performanța au fost întotdeauna caracteristici fundamentale, acest simpozion nu a făcut decât să le re-confirme prin calitatea lucrărilor științifice prezentate și, mai ales, prin mărturiile și evocările pline de recunoștință ale foștilor elevi la adresa dascălilor acestei școli.

Adriana Filip

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*