◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Va fi sau nu va fi, secolul al XXI-lea religios? Viitorul sub amprenta misticismului

Va fi sau nu va fi, secolul al XXI-lea religios? Această întrebare a fost lansată de scriitorul francez Andre Marlaux. În funcție de răspunsul la această întrebare, dezvoltarea omenirii se va modifica sau nu.

Conform statisticilor, în anul 2018, în lume, existau 1,8 miliarde de musulmani practicanţi. Se estimează că, în anul 2050, 30% din populația mondială va fi formată din musulmani. În anul 2070, islamul va deveni prima religie din lume.

În ceea ce privește celelalte religii, în anul 2050, 27% din populația lumii va fi formată din hinduşi, iar evreii vor reprezenta 15 %. În ceea ce privește ateii, în Franța, 44% din populaţie va fi fără religie, iar la nivel procentul va fi de 16%.

Islamismul în secolul al XXI-lea

Islamul a fost introdus în Indonezia, în secolul al X-lea, de către comercianții Surf care veneau din India. Până în secolul al XIII-lea, Indonezia era o țara, predominant, budistă și hindusă, după care, islamul devine religia dominantă.

În Indonezia, trăiesc 200 de milioane de musulmani care reprezintă 13% din populația mondială. Urmează Pakistan cu 178 de milioane de musulmani şi Bangladesh cu aproape 150 de milioane de musulmani. Vaticanul este singurul stat în care nu exista locuitori cu religie musulmană.

Toate țările din lumea arabo-musulmana, cu excepția Libiei care este multiconfesională, fac referire în Constituţiile lor la islam. În Magreb și Mauritania, islamul este religie de stat. Afganistan, Pakistan, Yemen, Iran sunt tari islamice. Singura țara în care islamul este interzis este Angola, unde islamul este considerat o sectă periculoasă și interzis prin lege. În anul 2013, au fost demolate 73 de moschee.

Islamul este o religie avraamica monoteista. Sensul general al cuvântului islam înseamnă supunere faţă de Allah, creatorul tuturor lucrurilor.

Sharia în secolul al XXI-lea

Sharia este denumirea unei legislaţii islamice inspirate din Coran și din Sunna, povestiri din viața profetului Mahomed. Sharia s-a constituit în secolele VII-VIII, odată cu extinderea califatului Omeida, primul stat islamic din lume. Sharia acoperă toate aspectele vieții, de la guvernarea unei ţări sau teritoriu, la problemele intime ale unei persoane. Statul Islamic a publicat o listă care cuprinde pedepsele pentru cei care încălca Sharia.

  • Blasfemia împotriva lui Allah, a Profetului Mahomed, a islamului, se pedepsește cu moartea.
  • Persoanele acuzate de adulter sunt condamnate la lapidare, biciuire sau exil.
  • Homosexualitatea este pedepsită cu moartea.
  • Furtul este pedepsit prin tăierea mâinii.
  • Consumul de alcool, 80 de lovituri de bici.
  • Spionaj, pedeapsa cu moartea.
  • Crimă, moarte prin crucificare.

Taoismul în secolul al XXI-lea

Munții au jucat un rol specific sacru în toate religiile.. Munții sunt locurile unde au venit zeii din ceruri. În religia taoistă și budistă există cinci munți considerați sfinți. Toate capetele încoronate veneau pe acești munți ca să aducă jertfe zeilor, cerului și pământului.

În istoria Chinei, 72 de suverani au făcut pelerinaje la Taishan, considerat unul dintre principalele centre spirituale. Primul lucru pe care un împărat trebuia să îl facă era să se urce pe unul dintre acești munți, unde trebuia să aducă jertfe.

Pelerinajele pe muntele Taishan se realizează de peste 4000 de ani. Pe munte au fost descoperite peste 2000 de inscripții realizate de cei care au făcut pelerinaje.

Muntele, frontiera dintre cunoscut și necunoscut

Taishan este considerat locul de naștere al civilizației chineze. Pelerinajele și jertfele s-au realizat începând cu 2000 de ani înainte de nașterea lui Hristos.

Taoismul este cea mai austeră religie și mai aplecată spre cele lumești. Lao Tzu, părintele taoismului spunea, cei care știu nu vorbesc, cei care vorbesc nu știu. Adepții acestei religii își abandonează ambițiile materiale și se întorc la contemplație și la adevăratele sensuri ale lumii spirituale.

Lao Tzu a fost contemporan cu Confucius și bibliotecar la curtea dinastiei Chou. El susținea știința de a acționa fără efort, prin cunoaștere și urmarea căilor naturii. Taoismul pune accent pe aspectele receptiv, pasiv și contemplativ ale naturii umane. În timp, adepții acestei religii au devenit adevărați maeștrii ai artelor divinatorii.

Locurile sfinte, centre de energie vitală

Yin și Yang sunt două concepte ale filosofiei taoiste. Fiecare forță este într-o continuă mișcare în timp și spațiu. Mișcarea este progresivă, în care Yin ia locul lui Yang și invers.

Sunt două forțe duale care iau forma unui cerc. Meditațiile taoiste se realizează în temple, care de regulă, sunt amplasate pe munții sacri.

Fiecare meditație începe cu un ritual. Mâinile sunt spălate cu apă curată, iar corpul este uns cu ulei. În religia taoistă există 8 nemuritori sau sfinți, fiecare reprezentând o direcție. Sud-estul și estul reprezintă lemnul. Nord-estul reprezintă pământul. Nordul este apa, nord-vestul este metalul, sudul este focul.

Toate religiile sunt adevărate

În ultimele sale revelații, Papa Francisc a spus:

˝Prin umilință, cercetarea sufletului și meditație, prin rugăciune, am reușit să înțelegem anumite dogme. Biserica nu mai crede într-un iad în care lumea trebuie să sufere. Această doctrină este incompatibilă cu iubirea infinită a lui Dumnezeu. Dumnezeu nu este un judecător, ci un prieten și un iubitor al umanității. Dumnezeu nu caută să condamne, ci să îmbrățișeze. Ca și fabula despre Adam și Eva, iadul nu este decât un mecanism literar. Iadul nu este decât o metaforă pentru sufletul izolat care, ca toate sufletele, va ajunge să se unească în iubire cu Dumnezeu”.

Într-un discurs șocant care se răspândește în lumea întreagă, Papa Francisc a declarat că:

”Toate religiile sunt adevărate, pentru că sunt adevărate în inimile celor care cred în ele.

Ce alt fel de adevăr există? În trecut, Biserica a fost dură cu cei pe care îi considera că greșesc din punct de vedere moral sau că păcătuiesc. Astăzi, nu mai judecăm pe nimeni. Ca un tată iubitor, niciodată nu ne condamnăm copii. Biserica noastră este destul de mare pentru heterosexuali și homosexuali, pentru viață și pentru alegeri! Pentru conservatori și liberali, chiar și comuniștii sunt bineveniți și ni s-au alăturat. Cu toții îl iubim și ne închinăm la același Dumnezeu.”

În ultimele 6 luni, cardinalii catolici, episcopii și teologii, au deliberat la Vatican, discutând viitorul Bisericii și redefinind vechile doctrine catolice și dogme. Al treilea Consiliu de la Vatican este cel mai mare și cel mai important de când cel de-al doilea Consiliu s-a încheiat in 1962.

Papa Francisc a convocat noul consiliu pentru a ”finaliza în sfârșit lucrările celui de-al doilea Consiliu”. Cel de-al treilea Consiliu s-a încheiat cu Papa Francisc anunțând că: “Catolicismul este acum ”o religie modernă și rezonabilă, care a trecut prin schimbări revoluționare.

A venit vremea să abandonăm intoleranța. Trebuie să recunoaștem că adevărul religios evoluează și se schimbă. Adevărul nu este absolut și nu este predeterminat. Chiar și ateii recunosc că există divinitatea. Prin acte de iubire și caritate și ateul îl recunoaște pe Dumnezeu și își mântuiește sufletul, devenind un participant activ la mântuirea umanității.

Dumnezeu se schimbă și evoluează

” O declarație din discursul Papei i-a făcut pe tradiționaliști să fie confuzi și chiar isterici… ”Dumnezeu se schimbă și evoluează, la fel ca și noi, deoarece Dumnezeu trăiește în noi și în inimile noastre. Când raspândim iubire și bunătate în lume, ne atingem propria divinitate și o recunoaștem.

Biblia este o carte sfântă frumoasă, dar ca toate cărțile vechi importante, unele pasaje sunt depășite. Unele chiar ne îndeamnă la intoleranță și prejudecăți.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *