default-logo

Jurnaliștii sud-africani, împiedicați să-și exercite profesia

Forumul Național al Editorilor din Africa de Sud (Sanef) a cerut un tratament mai bun pentru jurnaliștii care relatează despre chestiuni judecătorești, spunând că acesta a fost „inundat de plângeri ale jurnaliştilor cărora le este din ce în ce mai greu să-și facă treaba”.

Jurnaliştilor li s-a interzis accesul la Curtea de Magistratură din Randburg, pentru a acoperi procesul unui presupus membru al unei bande israeliene. Potrivit Sanef, au avut loc mai multe incidente similare, inclusiv unul în care este implicată o jurnalistă care a a cerut permisiunea de a fotografia un acuzat. Anterior, mass-media i s-a refuzat intrarea într-o sală de judecată pentru procesul de corupție al fostului primar eThekwini Zandile Gumede.

Problema a fost discutată la ședința consiliului Sanef. „Deși unele dintre aceste preocupări au fost exprimate anterior cu organizații precum Comisia Magistratului și Departamentul de Justiție și Servicii Corecționale, aceste incidente foarte îngrijorătoare contracarează accesul la informații și libertatea de exprimare”, susține Sanef.

Potrivit news24.com , organizația a anunțat că a hotărât să creeze un portal unde jurnaliştii pot „accesa asistenţă eficientă şi urgentă atunci când sunt intimidaţi, atacaţi şi/sau ameninţaţi atunci când îşi fac treaba”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Despre autor

Lasă un răspuns

*