◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Universitatea Vrije, din Amsterdam refuză (pe viitor…) finanțările de la Beijing

Vrije Universiteit (VU) din Amsterdam, a patra universitate ca mărime din Țările de Jos, a declarat că nu va mai accepta bani de la Universitatea de Științe Politice și Drept din Chongqing de Sud-Vest și va rambursa sumele primite recent.

Anunțul a venit după ce o investigație a radiodifuzorului public olandez NOS a dezvăluit că Cross Cultural Human Rights Center (CCHRC) al VU a primit între 250.000 de euro (210.000 de lire sterline) și 300.000 de euro anual din Southwest în ultimii ani. CCHRC a folosit banii Southwest pentru a finanța un buletin informativ regulat, pentru a organiza seminarii și pentru a-și menține site-ul web – care a publicat mai multe postări în care respinge criticile occidentale la adresa politicii Chinei privind drepturile omului. Site-ul a fost temporar oprit, iar Centrul a anunțat că a ajuns la concluzia că nu tot ce se publică pe respectiva pagină este „compatibil cu viziunea sa” asupra drepturilor omului. De asemenea, s-a dorit să se facă o „diferențiere suficient de clară” între declarațiile făcute în numele Centrului și „opiniile și observațiile făcute cu titlu personal”.

În 2020, academicieni asociați cu CCHRC au vizitat patru orașe din provincia Xinjiang și au concluzionat că „cu siguranță nu a existat nicio discriminare a uigurilor sau a altor minorități din regiune”. Un alt asociat al centrului, Peter Peverelli, a descris, de asemenea, rapoartele despre lagărele de muncă forțată pentru uiguri drept „zvonuri” și a spus că este la modă să critici China.

„Xinjiang este pur și simplu minunat. Oameni drăguți, natură uluitoare, mâncare grozavă. Și fără muncă forțată, fără genocid sau orice alte minciuni cu care mass-media occidentală ar putea veni”, a spus Peverelli, potrivit postului public.

Centrul, care numără printre afiliații săi cadre universitare din instituții din Țările de Jos, China și alte state, se descrie ca un institut de cercetare independent, care vizează încurajarea dezbaterilor interculturale deschise despre conceptele și problemele legate de drepturile omului.

Ministrul olandez al Educației, Robbert Dijkgraaf, s-a declarat „foarte șocat” de dezvăluiri, adăugând: „Libertatea academică, integritatea și independența trebuie garantate și este important ca instituțiile olandeze să rămână alerte la posibilele riscuri de influență nedorită a altor țări și luați măsurile adecvate.”

Incidentul este unul din multele care ilustrează eforturile Chinei de a exercita puterea soft prin instituțiile academice europene, care în noiembrie l-au determinat pe ministrul german al Educației de atunci să ceară universităților să-și revizuiască toate legăturile cu China.

Anja Karliczek a spus că influența chineză asupra universităților este „inacceptabilă”, pe fondul acuzațiilor potrivit cărora aproximativ 200 de institute Confucius finanțate de stat din instituțiile academice din Europa „împrăștiau propagandă pentru Partidul Comunist Chinez”.

La rândul său, fostul ministru al Învățământului superior al Marii Britanii, Jo Johnson, a declarat că riscurile implicate de investițiile Beijingului în universitățile din Marea Britanie au fost „prost înțelese”, după ce un studiu a identificat „o creștere semnificativă a finanțării din China și a colaborării cu cercetătorii chinezi în ultimele două decenii, inclusiv în domenii sensibile, precum automatizarea, știința materialelor și telecomunicațiile, precum și în disciplinele în care colaborarea poate amenința libertatea de exprimare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *