default-logo

Copii ai migranților ajunși în Europa, dispăruți fără urmă

Între ianuarie 2018 și decembrie 2020, peste 18.200 de copii neînsoțiți ai migranților au dispărut fără urmă, arată o anchetă de presă realizată de jurnaliști din mai multe țări. Practic, acesta este echivalentul a 17 minori pe zi, originari din Algeria, Eritrea, Guinea sau Afganistan, majoritatea băieți și foarte mulți cu vârsta sub 15 ani.

Ancheta de presă, care a investigat problema în toate cele 27 de state membre, plus Moldova, Norvegia, Elveția și Marea Britanie, a dat a iveală realitatea înspăimântătoare că raportările majorității statelor sunt incomplete și superficiale, ceea ce poate duce cu gândul la faptul că numărul copiilor refugiați care au dispărut este mult mai mare. Doar în martie 2019 au dispărut din adăposturi olandeze 60 de minori, cu autoritățile din această țară suspectând că aceștia au fost traficați. „Nu putem să pierdem din vedere disparițiile. Acești copii merită protecția noastră”, spune Herman Bolhaar, raportorul Olandei în domeniul traficului de copii.

Dincolo de apelurile pline de bune intenții, realitatea este cruntă – Spania, Belgia sau Finlanda au furnizat date numai până la finalul anului 2019, iar Danemarca, Franța sau Marea Britanie nu au pus la dispoziția celor care cercetau disparițiile niciun fel de date.

Potrivit unui raport al European Migration Network, realizat în 2020, statele europene nu colaborează foarte strâns pentru a da de urma acestor copii-victime, nu fac eforturi susținute să-i caute, nu sunt foarte bine conectate la nivel de legături între poliție, protecția copilului și autoritățile responsabile cu migrația.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.