◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

TikTok în Rusia, „ceva asemănător unui oraș-fantomă”

TikTok, platforma video de socializare deținută de China, a creat un „univers alternativ” în Rusia, în urma invaziei Ucrainei, lăsând utilizatorii expuși propagandei în timp ce i-a îndepărtat de lumea exterioară.
La scurt timp după ce trupele ruse au intrat în Ucraina, pe 24 februarie, giganții tehnologici au restricționa accesul la serviciile sale în Rusia, iar TikTok nu a fost diferit. Platforma a suspendat încărcările de videoclipuri noi și streamurile live, despre care a spus că a fost făcut pentru a proteja utilizatorii de noile legi care au transformat în infracțiune criticarea armatei ruse. Utilizatorii din Rusia au fost, de asemenea, blocați să vadă orice conținut produs în afara țării, ceea ce, conform unui studiu al grupului de campanii digitale nonprofit Tracking Exposed, a dus la eliminarea conținutului non-rus și a unui „univers alternativ”. Din cauza blocării încărcărilor din Rusia, singurul conținut care a ajuns și vizibil pentru utilizatori a fost propaganda sponsorizată de stat, a descoperit grupul. Politicile implementate de TikTok au creat efectiv o a doua versiune, cenzurată, pro-militară și guvernamentală a platformei pentru zecile de milioane de utilizatori ruși. Ei au descoperit că TikTok nu a închis o lacună care le-a permis propagandiștilor să posteze până la sfârșitul lunii martie, iar acele videoclipuri pro-Putin rămân disponibile și astăzi pe TikTok. Ulterior, când și această platformă s-a raliat celor care au blocat mesajele Rusiei, au rămas disponibile materialele de propagandă anterioare momentului respectiv…Practic, întregul TikTok disponibil pentru cetățenii ruși a fost dominat de conținut pro-război, scrie Daily Mail. „Eșecul platformei de a implementa în mod corespunzător interdicția de încărcare pe care o anunțase a fost exploatat pentru a inunda platforma cu narațiuni pro-război. Între timp, criticii la adresa invaziei au dispărut. Acum, rușii au rămas cu un TikTok înghețat, dominat de conținut pro-război. Nu va exista o primăvară rusească pe TikTok”, explică Marc Faddoul, director al Tracking Exposed. „În doar o lună, TikTok a trecut de la a fi considerat o amenințare serioasă pentru sprijinul național al lui Putin pentru război, la a deveni un alt posibil canal pentru propaganda de stat. Descoperirile noastre arată clar cum acțiunile TikTok au influențat acea traiectorie”, a declarat Giulia Giorgi, cercetător la Tracking Exposed, pentru Washington Post.
În timp ce Facebook, Instagram și Twitter au fost interzise și blocate de autoritățile ruse, din cauza politicilor care permit utilizatorilor să posteze conținut împotriva războiului, TikTok le-a lăsat utilizatorilor ruși o versiune a serviciului, ceva asemănător cu un „oraș fantomă”, fără conținut nou, plin de propagandă anterioară blocării și fără vreo informație din afara Rusiei.
„Descoperirile noastre arată fără echivoc că TikTok nu este transparent cu privire la acțiunile sale în Rusia”, conchide Faddoul. „Continuăm să evaluăm circumstanțele în evoluție din Rusia pentru a determina când ne putem relua pe deplin serviciile, având ca prioritate principală siguranța comunității și a angajaților noștri”, a replicat compania vizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *