default-logo

Tradiționalul „Kirchweih” la Steierdorf

An de an, în Duminica Preasfintei Treimi din calendarul romano-catolic, în prima duminică după praznicul Rusaliilor, comunitatea germană din Banatul Montan își dă întâlnire la o sărbătoare aleasă și deosebită: hramul bisericii romano-catolice, în limba germană renumitul „Kirchweih” din Steierdorf.
Și în acest an, etnicii germani și oaspeții lor din țară și de peste hotare vor fi părtași la un nou „Kirchweih”. În straie de sărbătoare, punându-și din nou portul popular tradițional german din această parte de țară, tinere și tineri vor purta pe umărul lor bradul, simbolul eternității comunității.
În anul 1787 a fost ridicată aici prima biserică romano-catolică. În locul ei, în anul 1872 a fost apoi ridicată actuala biserică în stil neogotic, un loc sacru, care își primește de fiecare dată credincioșii, fie la bucurii, fie la durere, așa cum este de fapt viața însăși, cu urcușurile și coborâșurile ei… Părintele romano-catolic tul montan

de Anina, Martin Jäger va celebra Sfânta Liturghie de mulțumire pentru acest sfânt lăcaș, iar corul bisericesc va intona imnuri de slavă către Atotputernic, pentru ca el să ocrotească și pe mai departe această localitate.
Formațiile de dansuri populare germane din localitate și din Reșița („Enzian“) își vor etala mai apoi dansurile specifice unei astfel de sărbători, alături de corul reșițean „Franz Stürmer” și de fanfara locală.
„Kirchweih”-ul tradițional din Steierdorf este organizat sub îndrumarea secretarului Forumului German din localitate, Dani Vlad.

Erwin Josef Țigla / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.