◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Mihai Viteazu versus BOR, de ziua Primei Mari Uniri

Se împlinesc 421 de ani de la Prima Mare Unire, înfăptuită de Mihai Viteazu la 27 Mai 1600. O dată aproape neobservată în calendarul marilor evenimente care ne-au marcat istoria. Memoria noastră identitară este din ce în ce mai inexistentă, dacă ne este permisă această gradualitate a dispariției…

Noroc cu Laurian Stănchescu, ziaristul-poet (membru UZPR) care, animat de un fel de nebunie sacră, luptă de ani de zile pentru consfințirea legislativă a marilor noastre repere istorice: Ziua Națională Constantin Brâncuși, declararea lui Avram Iancu Erou al Națiunii Române, apoi a lui Horia, Cloșca și Crișan, apoi a lui Mihai Viteazu și, în sfârșit, declararea lui Tudor Vladimirescu și a Ecaterinei Teodoroiu eroi al națiunii române. Și a reușit! Pentru unii nu înseamnă nimic, pentru alții, foarte mult.  Nu insist asupra semnificației grave a acestor repere prezervate măcar legislativ, dacă educațional… au dispărut din curiculă…

27 mai 2021 este prima „ediție” a sărbătorii naționale „Mihai Viteazu”. Având în vedere importanța în sine, dar și premiera istorică a acestei sărbători naționale, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, împreună cu Laurian Stănchescu și subsemnatul, pregătise un eveniment itinerant grandios, cu sens cultural și patriotic, intitulat „Drumul Voievodului – turneu spiritual al osemintelor lui Mihai Viteazu, de la Plăviceni la Alba Iulia”, cu evenimente comemorative în București, Brașov, Cluj-Napoca, Turda, Alba Iulia. Voiam, împreună cu starețul mănăstirii Plăviceni, să purtăm osemintele voievodului, descoperite în curtea mănăstirii în 2010, în toate aceste locuri pe care au călcat pașii Întregitorului, pentru a le expune și a le reaminti românilor cine sunt și din ce istorie se trag. Era, de fapt, o încercare de readucere, în conştiinţa noastră istorică, a lui Mihai Viteazu cel fără de trup. Și mai voiam ceva: să reamintim celor responsabili că, vorba lui Laurian Stănchescu „ capul și trupul Voievodul stau despărțite în propria țară de 420 de ani: două morminte ale unui singur trup” și că ar fi timpul ca instituțiile responsabile să-și iasă din nesimțirea în care lâncezesc și să le pună la un loc! Eventual la Alba Iulia! E posibil, totuși, să nu fie vorba de nesimțire, ci de o restricție impusă de undeva, pentru tot ce are legătură cu simbolurile naționale puternice…

Instituțional, lucrurile erau programate și organizate pe tot traseul propus. Oamenii ne așteptau cu nerăbdare. Singura instituție care a obstrucționat demersul a fost Biserica Ortodoxă Română, prin reprezentantul ei cel mai de la vârf… A fost o săptămână infernală de discuții și explicații cu ierarhi și înalți ierarhi care, unii dintre ei, au salutat ideea și i-au fost alături. Problema era una singură: starețul nu avea voie să scoată racla cu osemintele din zona în care avea autoritate ecleziastică, decât cu riscul de a păți… ce a pățit ÎPS Teodosie Snagoveanu. Și astfel a fost blocat un demers grandios și unificator măcar în spirit.

Pentru mine e clar: Mihai Viteazu nu are voie să iasă din „casă”, de parcă ar avea COVID. Idealul Unirii poate fi contagios, deci trebuie păstrată „distanța istorică”!…

„Am bănuiala – scriam cândva – că dezbinatul nostru neam nu se va împlini în unire până când trupul Întregitorului nu va fi el însuşi reîntregit”.

Fermitatea și îndârjirea cu care Patriarhia Română s-a opus proiectului patriotic al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România denotă că chiar de la acest nivel e împiedicată reîntregirea trupului și, prin extensie, reconstrucția identitară. Păcat! Mi-e teamă că instituția BOR și-a trădat menirea…

P.S. Din tot proiectul „Drumul Voievodului” a rămas un singur eveniment care va avea loc, totuși: astăzi, 26 mai 2021, la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca, va avea loc lansarea cărții „Scrisori către raiuri – Mihai Viteazu”, Editura UZP, 2021, semnată de Mădălina Fărcaș și Laurian Stănchescu. Mâine, 27 Mai, de Ziua Primei Mari Uniri, în Piața „Mihai Viteazu”, lângă statuia lui Mihai Viteazu, va avea loc celebrarea oficială a lui Mihai Viteazu, „erou și martir al Națiunii Române”. Dar fără Mihai Viteazu, căci n-a avut voie să părăsească „incinta”!

Miron Manega

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 88

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *