◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Procesele lungi, strategie împotriva jurnalismului de investigație

Procesele lungi și costisitoare care vizează epuizarea timpului și a resurselor unui jurnalist reprezintă o amenințare pentru jurnalismul de investigație, afirmă mai mulți analiști media.
Impactul acțiunilor în justiție cunoscute sub numele de „procese strategice” împotriva participării publice (sau SLAPP), a fost punctul central al conferinței anti-SLAPP, care a avut loc la Londra și online și a fost găzduită de Fundația Justiție pentru Jurnaliști și Centrul de politică externă.
Majoritatea SLAPP-urilor sunt depuse că procese pentru defăimare, vizând adesea jurnaliştii care acoperă infracţiuni financiare sau de corupţie. Și, deși adesea nu rezistă în instanță, procesele vin cu cereri disproporționat de mari pentru despăgubiri, în efortul de a face ca un jurnalist să retragă sau să elimine o poveste.
De pildă, jurnalista de investigație Daphne Caruana Galizia se lupta cu peste 40 de procese când a fost ucisă în Malta, în 2017.
Clare Rewcastle Brown, fondatorul și redactorul-șef al site-ului de știri Sarawak Report,
Are un dosar de defăimare, din cauza relatării din 2015 care scotea la lumină legături între conturile bancare personale ale prim-ministrului Malaeziei de atunci, Najib Razak, și fondul de stat 1Malaysia Development Berhad. Ulterior, Najib a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru acuzații de corupție și spălare de bani, dar procesul împotriva jurnalistei a fost soluționat abia în anul 2019, apărarea având un cost financiar enorm, care i-a afectat inclusiv fondurile de pensie. „Orice jurnalist care relatează despre o afacere mare, care implică oameni bogați, trebuie să se aștepte în primul rând la reacții legale masive și agresive”, avertizează Rewcastle Brown.
„Jurnaliştii sunt intimidaţi şi se confruntă cu acţiuni legale foarte costisitoare, care în Regatul Unit pot fi incredibil de costisitoare în comparaţie cu alte jurisdicţii, foarte lungi şi foarte împovărătoare. Aceasta este o amenințare reală la adresa libertății presei”, susține Susan Coughtrie, director de proiect la Centrul de politică externă, citată de VOA.
Centrul pentru Politică Externă, Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP) și alte grupuri media au chestionat jurnaliștii de investigație cu privire la riscurile în munca lor, iar 73% dintre respondenții din 41 de țări la un sondaj au spus că au fost amenințați cu acțiuni legale.
Paul Radu, cofondatorul OCCRP, a fost dat în judecată pentru defăimare după ce a publicat, în septembrie 2017, seria „Azerbaijani Laundromat”, care presupunea spălare de bani în rândul membrilor Parlamentului azer. „Este esențial pentru investigațiile jurnalistice și în special pentru cele transfrontaliere ca jurnaliștii să-și poată face muncă într-o manieră adecvată, fără amenințarea că se apropie un proces judiciar. Factura poate fi uriașă și pe asta se bazează oamenii din spatele SLAPP-urilor, care contează pe epuizarea psihică și material a jurnaliștilor”, a spus Radu în cadrul conferinței.
Charlie Holt, consilier juridic la Greenpeace, consideră că prevalența SLAPP-urilor are ramificații serioase: „Este evident o problemă presantă pentru indivizi, este evident o problemă presantă pentru libertatea presei, și în plus există și impactul asupra democraţiei. Oriunde există un scandal l scară mare, care este expus, aproape întotdeauna este precedat de un tipar de procese și amenințări cu procese”. „Este înfricoșător pentru jurnalism, terorizează libertatea de exprimare și lipsește publicul de acest serviciu teribil de important pe care îl oferă jurnaliștii. Pe lângă faptul că subminează democrația, această strategie a proceselor epuizante pune o putere imensă în mâinile oamenilor care sunt deja extrem de puternici în virtutea bogăției și influenței lor”, a adăugat Rewcastle Brown. (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *