◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Cinci republici din Asia Centrală fac presiuni pe mass-media să ignore invazia Rusiei în Ucraina

Pentru a evita ofensarea vecinului rus, autoritățile din cinci republici din Asia Centrală fac presiuni pe mass-media să ofere o acoperire „neutră” a invaziei Rusiei în Ucraina sau să o ignore cu totul. Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) face apel la aceste guverne să permită jurnaliştilor să acopere războiul şi consecinţele acestuia în mod independent.
În Kârgâzstan, regizorul Next TV Taalai Duishenbiev riscă până la șapte ani de închisoare sub acuzația de răspândire de informații false și de „incitare la ură etnică” din cauza unui reportaj despre războiul din Ucraina pe care acest canal de televiziune de opoziție l-a publicat pe conturile sale de socializare. Duishenbiev a fost arestat, birourile Next TV din capitala, Bishkek, au fost sigilate și mai mulți angajați au fost chestionați după ce au republicat un raport în care fostul șef exilat al Comitetului pentru Securitate Națională (KNB) al Kazahstanului vecin era citat că se referea la un presupusul acord secret între Bișkek și Moscova pentru ca țara să ofere asistență militară Rusiei în Ucraina. La 29 martie, un tribunal din Bishkek a decis că postul este „extremist”.
În Uzbekistan, autoritățile au încercat să intimideze jurnaliștii și bloggerii să-și atenueze acoperirea cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia, iar unele articole pe acest subiect de pe site-urile populare de știri Kun.uz și Daryo.uz au fost ulterior șterse. Editorul Kun.uz, Umid Shermukhammedov, și doi dintre fondatorii site-ului au fost chemați pentru audieri de către Serviciul Național de Securitate (SNB), potrivit unei postări (ştearsă ulterior) de pe contul său de Facebook. Se pare că editorului i s-a ordonat să acopere subiectul într-un mod mai „neutru”.
Editorul site-ului de știri Rost24, Anora Sodikova, a declarat pentru Radio Ozodlik (serviciul uzbec al Radio Europa Liberă/Radio Liberty) că mai mulți dintre colegii ei au fost supuși unor presiuni similare. Între timp, ca și în Rusia, mass-media de stat uzbece evită să folosească cuvintele „invazie” sau „agresiune”.
În Kazahstan, cuvântul „război” nu este interzis, dar acoperirea oferită de mass-media de stat și de mass-media deținute de oameni de afaceri de seamă este foarte prudentă, iar asupra săptămânalului independent Uralskaya Nedelya se exercită presiune. Unul dintre principalii săi agenți de publicitate și-a retras reclamele, acuzându-l că adoptă o linie „anti-rusă”, deoarece o postare pe contul său de Instagram detalia cum să îi ajute pe voluntarii ucraineni să colecteze medicamente pentru armata ucraineană și locuitorii Kievului. Contul său de Instagram a fost atacat și de hackerii ruși, a spus editorul Tamara Eslyamova.
În Tadjikistan, puținele instituții media independente acoperă războiul, dar acesta este ignorat de televiziunea controlată de stat. Serviciile de securitate le-au spus directorilor posturilor de televiziune să se abțină de la a-l acoperi, potrivit CABAR.asia.
În Turkmenistan, care este una dintre cele mai închise țări din lume și unde mass-media sunt controlate în totalitate de stat, agenția de presă de stat TDH nu a menționat deloc războiul.
„Mass-media nu ar trebui să primească instrucțiuni de la forțele de securitate cu privire la modul de acoperire a evenimentelor. Solicităm autorităților din țările din Asia Centrală să nu mai preseze jurnaliştii în acest mod și să respecte independenţa presei”, punctează șeful biroului RSF pentru Europa de Est și Asia Centrală.
Kârgâzstanul se află pe locul 79 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei 2021 al RSF, Kazahstanul se află pe locul 155, Uzbekistan pe locul 157, Tadjikistan pe locul 162 și Turkmenistan pe locul 178, notează rsf.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *