◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Coregraful Geza Poszar: „Nadia Comăneci a fost singura gimnastă care a scăpat nebătută de Bela Karolyi“

Geza Poszar trăieşte, în prezent, în Sacramento-California şi a emigrat în 1981 în SUA alături de Marta şi Bela Karolyi. Şi tot el a fost printre primii care au făcut public acum câţiva ani faptul că soţii Karolyi se purtau dur fizic şi verbal cu gimnastele. „Adevărul“ a vorbit cu Geza Poszar despre circumstanţele emigrării, despre bătăile suferite de către gimnastele din România, despre uriaşul scandal al doctorului Larry Nassar, care a agresat sexual peste 250 de gimnaste, despre cum au fost protejaţi soţii Karolyi de mai mulţi oficiali din Federaţia Americană de Gimnastică şi despre cum a fost posibil cultul tăcerii şi terorii în gimnastică decenii în şir. 

Geza Poszar ne-a făcut dezvăluiri şi despre relaţia specială dintre Bela Karolyi şi Ilie Verdeţ, ca şi despre faptul că mai multe gimnaste americane i-au dat în judecată pe soţii Karolyi, acuzându-i că ştiau de comportamentul deviant al doctorului Nassar.

Documentarul „Scandal în gimnastica americană“, difuzat de câteva luni pe Netflix, continuă să facă valuri. Vorbind despre sutele de gimnaste americane agresate sexual de către Larry Nassar, medicul echipei de gimnastică a echipei SUA, documentarul face referire, în repetate rânduri, şi la soţii Marta şi Bela Karolyi, acuzaţi că au tolerat comportamentul aberant al doctorului Nassar şi că, la rândul lor, s-au purtat abuziv cu gimnastele americane. Mai mult, o parte dintre abuzurile sexuale au fost la ferma soţilor Karolyi, acolo unde era un centru de pregătire, astfel că mai multe gimnaste i-au dat în judecată pe soţii Karolyi.

Geza Poszar şi Bela Karoly au devenit inamici totali în 2000, cînd fostul coregraf a confirmat în presa americană declaraţiile ex-campioanei Emilia Eberle despre tratamentele dure la care erau supuse gimnastele sub conducerea descoperitorului Nadiei.

Născut în 1950 la Oradea, Geza Poszar a început să colaboreze din 1973 cu soţii Karolyi, având o contribuţie esenţială la succesul uriaş al Nadiei Comăneci.

„Adevărul“ a dorit un punct de vedere şi de la David Berg, avocatul familiei Karolyi, despre acuzele aduse, însă acesta nu a răspuns la e-mailul trimis încă de la începutul lunii iulie.

În 1981, aţi decis să emigraţi în America alături de Marta şi Bela Karolyi. Cât de dificilă a fost adaptarea la America? Aţi primit ameninţări sau şicane de la regimul comunist după plecare?

La început, au fost dificultăţi. A fost o coincidenţă nefastă faptul că pe 30 martie 1981, chiar în dimineaţa în care am fugit de la hotelul din Manhattan şi ne-am adăpostit la o mătuşă a Martei, preşedintele Reagan a fost împuşcat. Bela, căruia îi plăcea publicitatea, spera să avem o mediatizare mare şi o piaţă mare de unde să alegem. Numai că împuşcarea preşedintelui a acaparat presa americană. După aceea, am fost contactaţi de FBI şi ne-au spus că ne oferă protecţie până când plecăm în alt loc ca să lucrăm. Apoi ne-au dus de la New York la Washington D.C., la Departamentul de Stat, ca să îi spunem ambasadorului român că este voinţa noastră să rămânem în America şi că nu am fost plătiţi de partea americană. Ceea ce am şi făcut. Iar apoi, un arbitru internaţional de gimnastică ne-a găsit o firmă de avocaţi care avea birouri în Washington D.C. şi Los Angeles, firmă care să se ocupe de obţinerea vizelor de lucru şi apoi a green-card-ului. Eu am fost angajat în Sacramento-California, iar familia Karolyi s-a dus în Oklahoma să lucreze la universitatea de acolo. La început, cel mai neplăcut a fost că ni s-au închis telefoanele de acasă şi nu am putut să luăm legătura cu familiile. Acestea au fost primele represalii.

m.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *