default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Seratele „Eminescu Jurnalistul” sub semnul talentului și normalității

Se spune că toamna astronomică stă sub semnul soarelui ce intră în constelația balanței.

Seratele Eminescu Jurnalistul” stau de mult în constelația talentului și echilibrului jurnalistic, reînnoit și la acest început de toamnă printr-un eveniment marca UZPR.

Deloc întâmplător, ediția inaugurală a acestei stagiuni culturale a seratelor dedicate poetului astral Mihai Eminescu s-a desfășurat luni, 27 septembrie 2021, începând cu ora 17:00, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” UNESCO, spațiu spiritual atât de familiar iubitorilor de evenimente de excepție.

În generosul program al acestei serate au fost înscrise numele unor cunoscute și deosebit de apreciate personalități ale vieții culturale precum dr. Mihai Neagu Basarab – președinte al Academiei Germano-Române din Baden-Baden și dr. Olivia Costea – Consul Onorific al României în Solvesborg, Suedia.

De asemenea, la acest colocviu eminescian, plin de har jurnalistic, de revărsare de talent și inteligență, am trăit momente de vibrantă rememorare a  vieții și operei scriitorului Mihail Diaconescu, evocat în imagini și file de istorie, într-un volum eveniment editorialistic prezentat cu această ocazie.

Sub vraja verbului inspirat al domnului Doru Dinu Glăvan, Președinte al UZPR, moderatorul acestei memorabile întâlniri, au prins viață clipe de încântare artistică oferite de membrii talentatului colectiv artistic al Teatrului Nostrum. Din acest mănunchi de artiști, înzestrat cu har, au strălucit distinsa soprană și artistă Dana Irina Gîju precum și apreciata actriță româno-canadiană Claudia Motea – cea care a deschis stagiunea cu spectacolul „Brâncuși mon amour”, alături de muzicianul Felix Goldbach, directorul Teatrului Al Davilla din Pitești. 

Domnul Doru Dinu Glăvan a deschis serata, anunțând prezența doamnei Olivia Costea, Consul onorific al României în Solvesborg, Suedia. L-a invitat, apoi, pe poetul Miron Manega să prezinte momentul dedicat poetului și jurnalistului Eminescu – „ De la Eminescu cetire….”. Cu această ocazie Domnia s-a referit la câteva dintre inițiativele recente ale Uniunii.

Doamna Olivia Costea a prezentat o interesantă expunere despre „Mecenatul cultural în actualitate”, relevând succesul repurtat de spectacolul Brâncuși mon Amour în Suedia. A amintit în continuare la acțiunile promovate în comunitatea românească din Suedia împreună cu soțul Domniei sale prin „Asociația cultură fără frontiere” pe care o conduce. În semn de apreciere pentru activitatea Domniei sale, Doamna Olivia Costea a primit o Diplomă de Onoare din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

În alocuțiunea sa, domnul Felix Goldbach s-a arătat încântat să inițieze un parteneriat între instituția de cultură pe care o conduce la Pitești și UZPR, care să aibă ca obiect serate literar-muzicale, dezbateri și proiecte culturale comune. Recitalul muzical al maestrului Felix Goldbach, care a acompaniat textul rostit de actrița Claudia Motea, s-a bucurat, de asemenea, de succes.

Doamna Claudia Motea s-a referit în continuare la spectacolul “America de Acasă”, prezentat la Cahul, Chișinău și Bacău, care s-a bucurat de un real succes de public atât în țară cât și în Republica Moldova. În încheierea cuvântului ei, artista a recitat poezia proprie intitulată „Protagonistul Toamnei” care a stârnit admirația asistenței.

Prezentând personalitatea domnului  Mihai Neagu Basarab, poetul Miron Manega a scos în evidență ampla activitate a acestuia la Freiburg, unde păstorește cea mai mare Bibliotecă Românească a Diasporei din Europa. 

Scriitorul Mihai Neagu Basarab a prezentat istoricul creării Bibliotecii Române din Freiburg, înființată în 1949, amintind numele marilor creatori români care au trecut pe la acest mare centru de cultură. Amintește că Centrul este în posesia a peste 2500 de titluri de revistă, 200 000 de titluri de cărți și 1 milion de exemplare de ziare. Este rezervat în legătură cu viitorul acestui important Centru cultural, ca urmare a lipsei de apetență a diasporei contemporane pentru acte de cultură. 

Talentata poetă și publicistă  Doamna Rodica Subțirelu a prezentat în calde cuvinte personalitatea marelui creator, care a fost Mihail Diaconescu, cel ce a contribuit mult la formarea Domniei sale ca scriitoare. Despre același mare cărturar, Mihai Neagu Basarab a afirmat  că genealogia acestuia, ca urmaș de preot de țară, este o garanție a valorii perene a operei sale pur românești. 

Soția regretatului om de cultură, Doamna Corina Vlad Diaconescu, a adăugat câteva cuvinte referitoare la prefața volumului amintit, realizată de publicistul Narcis Zărnescu. A mulțumit celor prezenți pentru gestul de a păstra vie memoria soțului său, prin lucrarea-album „Mihail Diaconescu, scriitorul și opera în imagini“ semnată de Rodica Vătăman Subțirelu. În final, Corina Vlad Diaconescu a prezentat trei superbe creații proprii, care au fost ascultate cu încântare de cei prezenți.

Artista și publicista Dana Irina Gîju a prezentat un recital compus dintr-o melodie din repertoriul Mariei Tănase, apoi o piesă à capella, culeasă de Tiberiu Brediceanu, care a stârnit ropote de aplauze, încheindu-și recitalul cu vechea piesa Bordeiaș bordei….. din folclorul românesc, sala fiind cucerită de talentul acesteia.

La sfârșitul seratei, bine-cunoscuta actriță Doina Ghițescu a încălzit atmosfera cu câteva momente autobiografice, apoi a prezentat un florilegiu de versuri din creația unor mari poeți români.

Tanța Tănăsescu / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.