◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Combaterea traficului de animale exotice. De la vorbe la… vorbe

UE trebuie să-și folosească puterea de vot pentru a intensifica lupta împotriva traficului de animale sălbatice, dar până acum a neglijat rezoluția Parlamentului European cu privire la aceasta, scrie Martin Hojsík, membru slovac al Parlamentului European, președintele delegației Parlamentului la Convenția privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatice pe cale de dispariție (CITES) din Panama.

Într-o perioadă în care biodiversitatea globală scade într-un ritm fără precedent, cu aproximativ un milion de specii de animale și plante amenințate de dispariție, Comisia Europeană și-a declarat hotărâtă să ia măsuri pentru a opri declinul. Dar își respect cu adevărat angajamentul?

În prezent, părțile la Convenția privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatice pe cale de dispariție analizează propunerile de a-și salva propriile specii native de la dispariție, sau dimpotrivă, exploatarea comercială. UE formează un bloc de vot foarte influent în acest forum internațional de luare a deciziilor. „O propunere din partea a 10 națiuni din Africa de Vest și Centrală de a transfera hipopotamul comun în Anexa I CITES, interzicând astfel comerțul cu părți și produse de animale, oferă un exemplu pertinent în acest sens. În Rezoluția Parlamentului European privind obiectivele strategice ale UE pentru COP19, am susținut această propunere. Dar a devenit clar că UE a reprezentat un obstacol în calea succesului propunerii, deoarece existau diverse întrebări cu privire la datele științifice, iar alte state ale razei de distribuție erau departe de a fi dornice și au făcut lobby împotriva acesteia. Drept urmare, susținătorii au decis că își vor modifica propunerea pentru a o face mai acceptabilă. UE a decis, în mod incomprehensibil, să propună o listă divizată a acestei adnotări, pentru a permite țărilor precum Tanzania și Uganda, cu populații de hipopotami mai sănătoase, să continue comercializarea acestora. Mai mult, țările al căror comerț UE încerca să-l protejeze sunt, de asemenea, cele care au fost cel mai mult implicate în comerțul ilegal”, detaliază Hojsík. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *