◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Lansare de carte la Filiala Dolj a UZPR

La Craiova a avut loc, de curând, lansarea cărții Appinterviuri.ro. Convorbiri românești la Radio Villalba, a jurnalistei Dana Oprica, apărută la Fundația-Editură Scrisul Românesc.

Ceea ce particularizează, într-un fel, prezenta carte de interviuri este faptul că toate au fost difuzate la un post de radio din Spania, din localitatea Collado Villalba, și trebuie poate subliniat, de la început, gestul pe care autoritățile din acea localitate l-au făcut pentru românii care trăiesc în zonă. Adică, postul de radio respectiv a pus la dispoziție o oră de emisie pe săptămână, în limba română, pentru ca acești oameni să aibă o voce radiofonică a lor. Dana Oprica a avut o contribuție remarcabilă în obținerea acestui beneficiu și tot ea a devenit realizatoarea emisiunii, în aprilie 2013. Un punct forte al programului radiofonic îl reprezintă interviurile cu personalități din domenii de larg interes, și, așa cum aflăm dintr-o scurtă prefață, interlocutorii au fost nu doar din România sau din Spania ci și din Franța, Italia, Suedia, Statele Unite ale Americii, Rusia sau Canada.

Din suita de interviuri difuzate de-a lungul timpului, autoarea cărții a considerat, de data aceasta, potrivit să reunească un număr de optsprezece într-o carte.

Dana Oprica demonstrează că nu este străină lucrurilor enunțate mai sus și lectura cărții demonstrează acest fapt. Face o anume grupare a interviurilor, rezultând cinci capitole. Primul dintre ele, !Que Viva Espana!, cuprinde patru interviuri care vorbesc despre vitregii ale exilului în perioada comunistă (Marilena Rotaru), atrocitățile din închisorile comuniste (Ionuț Țene), apoi, ca o deschidere spre lumină, apar două interviuri despre iubirea aproapelui (Nicolae Tănase, preotul care s-a ocupat de câteva sute de copii orfani) și universul țăranului român, păstrătorul tradițiilor și mentalităților neamului (Doina Ișfănoni). Cel de al doilea capitol este intitulat Buongiorno Italia, interlocutorii autoarei fiind Viorica Bălteanu de la Universitatea de Vest din Timișoara, italienistul craiovean George Popescu și profesoara Simona Ciobanu, din Ravenna. Capitolul Perspective prezintă, cum mărturisește chiar autoarea, realități diverse, din interiorul cărora interlocutorii „prezintă din unghiuri diferite perspective interesante“. Interlocutorii sunt interpreta de muzică ușoară și profesoara Lelia Florescu, din Franța, Magda Vasile, profesoară la Toronto, profesoara Mihaela Albu de la filologia craioveană și cardiologul Grigore Tinică de la Iași. Capitolul Chestiuni istorice este cel în care interlocutorii se apleacă asupra unor probleme importante și stringente din istoria României. O fac în cunoștință de cauză, dată fiind chiar notorietatea pe care o dețin: Bogdan Teodorescu, care este și secretarul Societății de științe istorice din România, Mihai Ghițulescu, tânăr istoric din școala craioveană și Vlad Nistor, apreciat specialist în domeniul strategiilor din zona Mării Negre. În sfârșit, ultimul dintre capitole este intitulat Pur și simplu… craioveni și reunește interviurile cu Lucian Dindirică, directorul bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, Madlen Șerban, directoarea, de mulți ani, a Agenției Europene pentru Training, cunoscuta filoloagă Ada Iliescu de la Universitatea din Craiova și jurnalistul Mircea Pospai.

Din punctul de vedere al profesionalismului jurnalistic, Dana Oprica ne oferă un mănunchi de interviuri realizate „ca la carte“. Se dovedește, pe parcursul fiecărei convorbiri, pregătită pentru întâlnirea cu interlocutorul, documentată asupra problemelor și asupra persoanei.  Într-o aparentă simplitate (necesară, adesea, pentru capacitarea ascultătorului sau cititorului), Dana Oprica ne prezintă o mare încărcătură de informații și de idei, o diversitate de probleme și de unghiuri din care acestea pot fi privite. Bănuim că a fost chiar scopul stabilit din start, relevat prin selectarea interlocutorilor, dar se vădește, deopotrivă, și prin abordările de pe parcursul desfășurării dialogurilor.

Întrebările pertinente și stimulatoare, întreruperile la momentul potrivit, solicitările de detalii sau scurtele prezentări de situație din partea reporterului sunt arme care îl fac pe interlocutor să fie concentrat asupra subiectului, să se păstreze mereu conștient asupra faptului că dincolo de reporterul cu microfonul se află un public larg care merită informat onest.

Întregul demers se subsumează ideii unui jurnalism cultural de calitate și autoarea reușește să dea acestei idei valențele cuvenite.

Au vorbit despre carte, în fața unui numeros public, conferențiarii universitari Lavinia Similaru și Mihai Ghițulescu, scriitorul Mihai Firică, jurnalistul și scriitorul Mircea Pospai, criticul literar Florea Firan, directorul editurii și, bineînțeles, autoarea.

Mircea Pospai,

președintele Filialei Dolj a UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *