default-logo

Etniile din Banat, sub semnul armoniei

Cu ocazia ,,Zilei județului Timiș”, Biblioteca județeană ,,Sorin Titel”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”, Complex Bastion Maria Theresia, Timișoara, a organizat un eveniment inedit: ,,Din pagină în tavă. Obiceiuri și tradiții culinare din Banatul multietnic”. Prilej relevant de a readuce în actualitate gustul și aromele unor rețete culinare vechi, tradiționale și evidențierea portului popular specific locuitorilor din Banat.

Au fost prezente delegații ale aromânilor, reprezentant Victor Enache, ziarist, Uniunii Bulgarilor din Banat, Anca Panici, Uniunii Ucrainenilor filiala Timiș, prin Mihaela Bumbuc, președinta organizației de femei, Uniunea romilor, prin Ioan Mirescu, poet, Comunitatea evreilor din Banat, prin Ecaterina Ianăș, români, germani, maghiari, sârbi și elevi de la Liceul tehnologic de industrie alimentară Timișoara, cu standuri de produse specifice și desigur expuse și degustate cu această ocazie.

Evenimentul s-a constituit a fi o punte între trecut și viitor, biblioteca, depozitar și păstrător al valorilor culturale și al tradițiilor, fiind un liant social de bună dispoziție și armonie.

În acest context relaxant, doamna profesor Mărioara Pisat, specialist în gastronomie și tradiții culinare în Banat, a prezentat cartea proprie ,,Ostoita în sobă”, iar eleva Paula Pârvu, Liceul ,,Ion Vidu” (prof. Canțîr Rodica) ne-a încântat cu interpretarea  duioasă a unei Doine și unui Brâu pe șapte. În paralel pe simezele Secției de Arte ,,Deliu Petroiu” s-a derulat o expoziție de fotografie care a ilustrat câteva dintre obiceiurile și tradițiile culturale din Banatul multietnic.

,,Concluziile” evenimentului (rețete și reprezentări ale portului popular tradițional) vor fi adunate într-o broșură care va fi lansată pe 18 Decembrie, cu ocazia Zilei Minorităților Naționale din România, așa cum au menționat în final reprezentantele Bibliotecii județene, Ileana Berariu și Nicoleta Vasi, a căror contribuție la reușita acestui eveniment a fost semnificativă.

Seria evenimentelor dedicate ,,Zilei județului Timiș” continuă la Secția de Arte ,,Deliu Petroiu” dar și la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, instituții culturale sub egida Consiliului Județean Timiș. De reținut – ,,Recitalul Quartetto” ,,Istoria locului” cu participarea domnilor, Constantin Gomboș, istoric și membru UZPR Timiș, Ștefan Tat, istoric și expoziție aniversară de fotografii.

Dumitru BUȚOI/ UZPR/ Timiș

Fotografii: Ileana BERARIU, Biblioteca  jud. ,,Sorin Titel”, Timișoara

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*