◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Poliția din San Francisco cere ca roboți „cu putere mortală” să se alăture forțelor de ordine

Departamentul de Poliție din San Francisco a propus să fie permis să se folosească roboți cu „putere mortală” pentru răspuns la incidente grave, relatează The Guardian, citând un document care prezintă modul în care Departamentul își propune să folosească colecția proprie de roboți (17 în total, 12 nu sunt operaționali).

Dispozitivele telecomandate sunt utilizate în general pentru inspecția zonei și eliminarea bombelor, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției pentru Mission Local. Departamentul dorește să le folosească pentru „antrenamente și simulări, rețineri penale, incidente critice, circumstanțe exigente, executarea unui mandat sau în timpul evaluărilor de dispozitive suspecte”, potrivit propunerii.

Noii roboți model Remotec ai Departamentului au un sistem de arme opțional, conform Verge, iar modelul F5A poate încărca obuze, adesea folosite în detonarea bombelor. QinetiQ Talon, de asemenea, poate fi armat. Un model folosit de armata SUA poate fi modificat pentru a se adăuga mitraliere și lansatoare de grenade. Propunerea SFPD ar permite acestor roboți să omoare oameni „atunci când riscul de pierdere a vieții pentru membrii publicului sau ofițeri este iminent și depășește orice altă opțiune de forță disponibilă pentru SFPD”. Se menționează în solicitare, de asemenea, că a le da roboților abilitatea de a ucide ar ajuta ofițerii cu „sprijin la sol și conștientizarea situației”.

Versiunea originală a proiectului nu a menționat forța letală până când un membru al Consiliului de supraveghere al orașului nu a adăugat că „roboții nu vor fi folosiți ca o utilizare a forței împotriva niciunei persoane”. Dar Departamentul a eliminat fraza și a reformulat-o în declarația care justifică această măsură „în fața pericolului iminent și a lipsei altor opțiuni”, potrivit Mission Local. Pe de altă parte, publicația brtanică citează un purtător de cuvânt al Departamentului care a declarat pentru Verge că… nu are în prezent „niciun plan specific” cu privire la utilizarea forței mortale de către roboți, deoarece consideră că o circumstanță care ar necesita o astfel de putere este „rară și excepțională”. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *