default-logo

ONU inițiază un sistem global de avertizare asupra dezastrelor naturale

Ploi torenţiale, tornade sau cicloane – pentru a salva vieţi, este nevoie de avertizări asupra iminenţei pericolului. În cinci ani, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) își propune ca toate persoanele de pe Pământ să fie protejate de sisteme de alertă timpurie.
O treime din populaţia lumii nu dispune în prezent de un astfel de sistem de alertă asupra fenomenelor meteorologice din ce în ce mai violente pe fondul schimbărilor climatice. În Africa, 60% din populaţie nu este acoperită. „Această situaţie este inacceptabilă. Schimbările climatice provocate de om cauzează în prezent daune în toate regiunile lumii”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU.
Jumătate din umanitate se află deja în zona de pericol, iar frecvenţa şi intensitatea fenomenelor meteorologice extreme vor creşte pe măsură ce încălzirea globală a planetei se accentuează, estimează ONU. Secretarul general a solicitat, aşadar, Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) să conducă acest efort şi să prezinte un plan de acţiune până la sfârşitul anului, la următoarea Conferinţă ONU privind schimbările climatice, în Egipt. Planul de acoperire este de aşteptat să coste în jur de 1,5 miliarde de dolari. „Sistemele de avertizare timpurie salvează vieţi. Să ne asigurăm că toate ţările beneficiază”, a adăugat secretarul general al ONU.
Potrivit unui comunicat emis de OMM, numărul catastrofelor înregistrate a crescut de cinci ori între 1970 şi 2019, ca urmare a schimbărilor climatice şi a numărului mai mare de evenimente meteorologice extreme. Potrivit unor estimări, o avertizare emisă cu 24 de ore înainte de apropierea unei furtuni sau a unui val de caniculă poate reduce pagubele cu aproape o treime.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*