◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Spionarea jurnaliștilor și politicienilor cu programul Pegasus „naște” o comisie europeană de anchetă

Un studiu realizat de Citizen Lab, un grup de cercetare cu sediul la Universitatea din Toronto, a arătat că un număr important de politicieni, jurnaliști și activiști catalani pro-independenți au fost vizați de programul spion Pegasus între 2015 și 2020, aceștia alăturându-se unei liste foarte lungi de personalități publice vizate de programul-spion care a făcut vâlvă în toată lumea. UE a fost îndemnată să-și intensifice acțiunile pentru a preveni ascultarea politicienilor, jurnaliștilor și activiștilor de către programele spion străine. Ca o reacție, Comisia de anchetă a Parlamentului European, înființată pentru a investiga utilizarea Pegasus și a programelor spion de supraveghere similare, își va începe activitatea în cel mai scurt timp.
Comisia, care va funcționa după modelul celei înființate în 2006 pentru a analiza presupusele predări și detenția unor prizonieri predați de CIA în țări europene, va solicita mărturii de la serviciile de informații ale statelor membre, de la politicieni aleși și de la oficiali de rang înalt, scrie EURACTIV. Misiunea sa este de a examina legile naționale care reglementează supravegherea și dacă software-ul spion Pegasus a fost folosit în scopuri politice, împotriva jurnaliștilor, politicienilor și avocaților. „Utilizarea acestui program spion de către autoritățile statelor membre trebuie clarificată și trebuie stabilite responsabilitățile. Deși europarlamentarii nu pot constrânge în mod direct statele membre, rolul lor este de a exercita presiuni politice, de a sensibiliza publicul și de a rămâne puternici în acest rol de apărători ai drepturilor fundamentale”, a declarat pentru EURACTIV coordonatorul Verzilor, europarlamentarul Saskia Bricmont.
Polonia și Ungaria au recunoscut că au fost clienții NSO Group, producătorul programului. Franța a negat discuțiile de cumpărare a software-ului spion, MIT Technology Review anunțând că discuțiile dintre Paris și compania israeliană s-au întrerupt după ce investigațiile l-au identificat pe Emmanuel Macron drept una dintre numeroasele ținte ale Pegasus. „Îndemnăm Comisia de anchetă a Parlamentului European să nu lase piatra neîntoarsă atunci când documentează încălcările drepturilor omului provocate de programele spion ilegale, inclusiv prin investigarea acestor noi dezvăluiri”, a spus un reprezentant al Amnesty International, Likhita Banerji.
Parlamentarul european Jeroen Lenaers, din grupul conservator PPE, va prezida comisia, care urmează să-și prezinte concluziile după 12 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *