default-logo

Topul evenimentelor săptămânii a 26-a din 2019 (24-30 iunie)

Ag. AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:
1. Congresul PSDăncilă. Reconstituirea algoritmului puterii: premier=președinte de partid
2. Deși nu l-a chemat nimeni, Iohannis nu se mai duce la Consiliu
3. „Succesuri” marca DNA. Achitări în serie: Greblă și David
4. Reevaluări: Pașcu – comisar european, Weber – avocat al poporului
5. Isteria națională „Sorina”. Doar președintele nu s-a pronunțat…

1. Congresul PSDăncilă. Reconstituirea algoritmului puterii: premier = președinte de partid

În ciuda pronosticurilor pesimiste, Viorica Dăncilă a strunit cu mână de fier tentativele de rebeliune ale nostalgicilor lui Dragnea și a asigurat o desfășurare democratică a scrutinului. Chiar dacă favoriții săi au picat la vot, noua formulă este una echilibrată, cu Teodorovici executiv și Fifor SG. O figură remarcabilă a făcut Liviu Pleșoianu, care sar putea să primească niște funcții. Cea mai importantă realizare a congresului o reprezintă reconstituirea „algoritmului puterii”: premierul trebuie să fie și președinte de partid. Ceea ce nu a putut fi Dragnea, de a fost nevoie de Dăncilă…

2. Deși nu l-a chemat nimeni, Iohannis nu se mai duce la Consiliu

Mare caz pe tema președinției Consiliului: deși nu i s-a făcut nicio ofertă concretă în acest sens (s-a vorbit doar pe la colțurile Bruxelles-ului despre ce s-ar mai putea întâmpla) Iohannis respinge ferm ideea că ar putea pleca ca să îl înlocuiască pe Tusk, fiind hotărât să rămână alături de dragii lui români liberali.

3. „Succesuri” marca DNA. Achitări în serie: Greblă și David

Fostul ministru de Interne David a fost achitat de instanță în procesul de corupție în care îl trimisese DNA, pe când Codruța se ocupă doar de „pești mari”. Un alt succes al DNA (plus SRI) – procesul lui Toni Greblă – s-a finalizat cu achitare, după niște acuzații de tot râsul: trafic cu struți și încălcarea embargoului instituit de Putin!

4. Reevaluări: Pașcu – comisar european, Weber – avocat al poporului

Viorica Dăncilă îl contrează pe Juncker care dorea să facă economii la bugetul Comisiei oferind mai multe mandate comisarilor care rămân în funcții până la data tranziției. Demisia Corinei Crețu, care și-a preluat noul mandat, va fi compensată de numirea lui Puiu Pașcu până în noiembrie
Rămasă fără colegi din motive de voturi puține pentru ALDE, Renate Weber a fost compensată cu funcția lui Ciorbea, pe care a declarat că vrea să o depolitizeze.

5. Isteria națională „Sorina”. Doar președintele nu s-a pronunțat…

…prietenii știu de ce!
Cazul „Sorina” a inflamat peste noapte întreaga suflare a comentatorilor pe orice temă. Fiecare a dorit să își spună părerea într-o afacere mai degrabă sordidă. Dacă nu s-ar fi difuzat secvențele în care fetița se tăvălea pe jos ca să nu fie înhățată de procuroare probabil că nici nu am fi auzit despre toate malversatiunile din jurul adopțiilor care au ieșit la iveală și care fac ca acestea să fie o afacere extrem de rentabilă. Toată lumea bună a ținut să își dea cu părerea, cu o excepție: președintele Iohannis.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.